Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Kan bli kostsamt för Liverpool

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidigt mål, sen kvittering, rött kort, uteblivet rött kort, utebliven VAR-granskning, genomförd VAR-granskning...

Merseysidederbyn är i alla fall inte andefattiga tillställningar längre.

Jordan Pickford - och Robin Olsens - framtid hade kunnat te sig helt annorlunda efter en händelse omkring tio minuter in i derbyt på Goodison Park.

Det var Everton mot Liverpool, serieledaren mot den regerande mästaren. Carlo Ancelottis mannar må vara formstarka och Jürgen Klopps gäng kom från en historisk 2–7-förlust mot Aston Villa. Med det sagt blev det snabbt tydligt att Virgil van Dijk, Jordan Henderson och resterande rödklädda spelare ville ställa saker tillrätta.

Rivstart från Liverpool

Liverpool flög fram de inledande minuterna och Sadio Manés tidiga mål var en indikation på att de var tillbaka. Andy Robertson spelade in bollen från vänster, så som han så ofta gör, innan anfallaren lade in den bakom Pickford. Everton var helt under isen.

Åter till den tionde minuten, det som troligtvis lär dominera efterspelet. Virgil van Dijk smyger i straffområdet, rusar fram i djupled – och bensaxas av en adrenalinstinn Pickford. Mittbackens knä hamnade i kläm och ansiktsuttrycket vittnade om att något var riktigt fel. Kort därefter ersattes han av Joe Gomez som därmed bildade mittbackspar med den numera skadefria Joel Matip.

Att målvakten inte straffades för incidenten berodde framför allt på att VAR-domaren David Coote hade tankarna på annat håll: Skulle Van Dijk ha vinkats av för offside? Ja, visade det sig efter millimetergranskning. Därmed missade domaren att studera den grova kapningen strax därefter.

Pickford gick fri, ryckte upp sig, och stod i slutändan för en bra prestation inklusive några urstarka räddningar. Alltmedan Robin Olsen fortsatt rullar tummarna på bänken.

James fötter och Keanes panna

Evertons relativt snabba replik var välbehövlig. Fasta situationer är en av lagets specialiteter, och i den 19:e minuten nådde James hörna fram till Michael Keanes panna. En bestämd nick senare hade mittbacken utjämnat siffrorna i derbyt. Liverpool var snäppet mer påslaget under den första halvleken men med fötter likt James samt Lucas Digne som löper i vänsterkorridoren går det aldrig att slappna av.

Det är å andra sidan även en dålig idé att ge Mohamed Salah för mycket utrymmet. Trots att Mané, Robertson och Henderson storspelade höll Everton ihop försvaret väl. Däremot borde Yerry Mina nog ha gjort det bättre med tjugo minuter kvar då han misslyckades med att få undan bollen i straffområdet. I stället landade den framför Salahs fötter och då smäller det innan någon hunnit blinka.

Calvert-Lewin är overklig

Just det, på tal om formstarka spelare: Dominic Calvert-Lewin är overklig just nu. När Digne återigen kom farande på vänsterkanten och lade in bollen i boxen lyfte anfallaren från marken. Ingen Liverpool-spelare var i närheten av att stoppa honom från att nicka in en ny kvittering. Calvert-Lewin har nu gjort tio mål på sju matcher vilket är fler än någon annan i Europas topp-fem-ligor.

En Everton-spelare tvingades faktiskt att lämna planen. Richarlison, som hade gått tufft in mot Thiago i slutminuterna, rullade länge runt i gräset som för att utmanövrera Michael Oliver. Domaren höll dock redan det röda kortet i handen. En man mer öppnade för Liverpools skräckinjagande sista-minuten-tryck.

Krävs starka glasögon...

Avslutet var brutalt alternativt en gudagåva (eller VAR-gåva..) beroende på vilken klubb man föredrar. Jordan Henderson, som hade kämpat i 90 minuter, såg ut att bli hjälte då en passning från Mané nådde fram till honom i straffområdet. Bollen var visserligen i nät och Liverpool-bänken vrålade högt av glädje. Efter att Coote hade dragit i alla linjer och kalkyler som VAR-rummet har att tillgå hittade han en offside på Mané. Det var en sådan där typ av offside där ögonen måste vila på en stillbild under någon minut innan hjärnan långsamt konstaterar att ”jaha, ja, men, kanske är det så..?”. Jag har påtalat det många gånger och tänker säga det igen: Att VAR används till att hitta mikroskopiska offsides är plågsamt. Det krävs hur som helst starka glasögon för att konstatera att domslutet var korrekt.

Liverpool lär se det som två förlorade poäng, men frågan är hur pass kostsam dagens möte blev. Om Virgil van Dijk blir borta en längre tid är det givetvis ett oerhört tapp. Förhoppningsvis, för Klopps del, är i alla fall Alisson snart tillbaka i målet och skänker nödvändig stabilitet. Ersättaren Adrian har långt ifrån samma kvaliteter.

Jordan Pickford, vars eftermiddag kunde ha slutat på ett helt annat sätt, kom ur levande och lite till. Carlo Ancelotti drar sig säkert inte för att peta landslagsmålvakten om det skulle behövas, men de fina reflexräddningarna pekar mot att Olsen får fokusera på cupspel så länge. Everton leder fortsatt Premier League och visst blir man allt mer övertygad om att de kommer hålla sig till toppskiktet säsongen ut. Med eller utan Pickford.

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.