”Skit i allt och gå ut och visa hur jävla bra du är!”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Ur skuggan som assisterande tränare tar Peter Wettergren, 52, klivet fram som ansvarig för landslaget mot Danmark och Kroatien.

Med sig bär han rådet från bäste vännen Klas Ingesson.

– ”Skit i allt och gå ut och visa hur jävla bra du är!” Det är Klas ord, ordagrant, säger Wettergren.

Janne Andersson sitter i coronakarantän efter att en i familjen smittats av viruset och A-landslagets ordinarie förbundskapten är dessutom avstängd till lördagens Nations League-drama mot Kroatien.

Det innebär att assisterande förbundskapten Peter Wettergren får kliva fram och ta ansvaret både i landskampen mot Danmark onsdag kväll i Köpenhamn och mot Kroatien på Friends.

Peter Wettergren kliver fram då Janne Andersson är i karantän.
Foto: TT
Peter Wettergren kliver fram då Janne Andersson är i karantän.

Hur många matcher har du lett som huvudtränare?

– Jag var ansvarig i Motala AIF en gång i tiden! säger Wettergren till Sportbladet vid ett digitalt pressmöte i Köpenhamn under tisdagskvällen.

Jag tänkte lite mer på elitnivå…

– Haha, jag förstår det. Jag hade några i Ödeshög också. Där var jag spelande tränare och gick in och dominerade några gånger… Det kanske jag inte kan göra här (skratt).

– Nej, det är inte jättemånga gånger.

Stått i bakgrunden

Doldisen Wettergren har gjort karriär som framgångsrik assisterande tränare i Elfsborg, FC Köpenhamn och sedan 2016 som assisterande förbundskapten för A-landslaget.

– Som jag sagt under hela min tränarkarriär: Oavsett om jag står först eller tvåa i ledet som assisterande så är man alltid lika delaktig. Det handlar om att ge energi. I min roll som assisterande har jag alltid pratat mycket med spelarna på ett individuellt sätt.

– Uppdelningen som Janne och jag har gör att jag driver många teorigenomgångar. Det är ingen stor skillnad nu mer än att jag måste ta det som Janne har i vanliga fall också. Jag hoppas jag kan göra ett bra jobb. Man kan inte göra mer än sitt bästa, så får vi se hur långt det räcker, säger Wettergren.

Fick skäll av Ingesson

Hans tidigare ovilja att kliva fram i rampljuset och återkommande tacka nej till storklubbar som erbjudit honom uppdrag som huvudtränare upprörde hans bäste vän sedan barnsben och uppväxten i Ödeshög, Klas Ingesson.

– Han har skällt på mig ett antal gånger. När Klabbe jobbade i Elfsborg fick jag hålla i ganska mycket fast han var coach och tog ut laget i slutändan.

– Jag är väl en team player och man ska inte försöka göra om sig någonstans. Är man bra på något, varför inte fortsätta på den inslagna vägen? Jag kanske inte skulle vara lika framgångsrik om jag var huvudtränare? Jag vet inte, jag har inte provat, säger Wettergren.

– Någon gång lockar det, men jag trivs i min roll som assisterande. Jag kommer nära spelarna och jag tror mycket på relationsbygganden sedan jag jobbade på behandlingshem. Man kommer närmare personerna som assisterande tränare. Som huvudtränare behöver du ha ett visst avstånd till spelarna. 

– Men vem vet vad som händer i framtiden? Vi får se.

Vad skulle Klas tänka när han ser dig stå där längst fram nu, i landslaget?

– ”Skit i allt och gå ut och visa hur jävla bra du är!” Det är hans ord, ordagrant, säger Peter Wettergren.

Det tar du med dig ut till matchen mot Danmark?

– Ja, det ska jag försöka göra.

Klas Ingesson, som spelade 57 landskamper och vann VM-brons 1994, gick bort 29 oktober 2014 i sviterna av myelom, en blodcancer.

Foto: TT
Peter Wettegren ska ta med sig orden från vännen Klas Ingesson.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.