Det här är fansens överraskande publikval

Publicerad 2020-05-21

Pest eller kolera?

Då väljer många fotbollssupportrar troligen hellre helt coronatomma läktare före glest befolkade arenor. 

– Det är en omöjlig situation, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU.

Allt mer tyder på att allsvensk fotboll bland damer och herrar blir verklighet under juni månad – men inför tomma läktare.

Det är ett hårt slag mot den starka och profilerade supporterrörelsen.

– För att klubbarna ska överleva måste vi börja utan publik. Sedan vill vi självklart se publik på läktarna. Det är den stora styrkan och hjärtat i svensk fotboll, menar Sofia Bohlin ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU.

Del i femstegsplanen

Men i en kommande fas i elitfotbollens protokoll för en smittskyddad verksamhet följer utglesade läktare med begränsad publik i nästa steg.

Det är långt ifrån ett scenario som gör fansen så mycket gladare.

Det är rent utav så att många av dem hellre föredrar helt tomma läktare i det valet mellan pest och kolera.

– I många ligor i Europa vill man att fotbollen ska vänta till publik är möjlig, men de ligorna har också ett annat spelrum tidsmässig inför att en ny säsong ska börja längre fram.

Hur ser ni på ett framtidsscenario med utglesade läktare i Sverige?

– Jag tror det blir en omöjlig situation för klubbarna kring vilka som ska få gå. Vilka 1 000 personer av 10 000 årskortsinnehavare ska få gå på matchen?

– Det är en situation där klubbarna aldrig kan göra rätt. Ingen kommer bli glad, säger Sofia Bohlin.

– Vi får se hur vi kan hjälpa till att hantera det. Klubbarna har haft inledande samtal med SFSU om det. Vi får ta den diskussionen senare, nu är det fokus på att få i gång matcherna till att börja med. 

Har ni några tankar på hur selekteringen kan göras?

– Vi tar in tankar och information från våra medlemmar. Det finns flera som tycker att antingen har man publik eller inte alls.

Under onsdagen bad Riksidrottsförbundet de 72 medlemsförbunden bedöma hur deras verksamhet kommer påverkas om tävlingsverksamhet tillåts – men utan åskådare, året ut. 

Publikbortfallet kompenseras?

Utifrån svaren kan RF komma begära ytterligare statligt stöd till idrotten. 

Sveriges rikaste idrottsförening, Malmö FF, säger om att behöva välja vilka man ska släppa in och inte på arenan:

– Det här är något av de svåraste vi kan tvingas att göra, säger VD:n Niclas Carlnén.

– Vi har en skyldighet också. Har våra årskortsinnehavare möjlighet att vara närvarande så måste vi erbjuda dem det, även om det kanske blir en av fyra matcher till exempel under en begränsad period med utglesade läktare. 

MFF har redan klart för sig hur man ska agera om man får släppa in publik i betydligt begränsad omfattning än vad arenan, numera Eleda Stadion, har kapacitet för med sina 21 000 sittplatser.

– Vi vet vad som finns i protokollet som alla klubbar står bakom och vi har en plan hur vi ska resonera i så fall. Men vi väntar med att beskriva det när vi vet vad som gäller, säger Carlnén.