Laul: Giftet har fått fäste – går inte att veta vad som är vad

Går det att vara helt säker på att en allsvensk match slutar som den gör för att det ena laget varit bättre än det andra?

Det sorgliga svaret är – nej.

Matchfixningen har nu nått så djupt att det inte går att veta vad som är vad.

Jag konstaterar detta när det står klart att allsvenskan har drabbats av matchfixning på alla befintliga nivåer.

Det handlar om matcher som attackeras utifrån. Som IFK Göteborg-AIK 2017 där Dickson Etuhu och en kumpan senare dömdes för mutbrott i hovrätten för att ha försökt påverka AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos.

Bland annat tack vare dåvarande AIK-tränaren Rikard Norlings rediga ingripande kom saken upp till ytan när andra tyckte vilja soppa under mattan. Vilket går att misstänka har skett många gånger förr. Sportbladet har tidigare berättat om de uppgjorda allsvenska matcherna från 2011–2013 där Kalmar FF och Mjällby utsattes för matchfixning inifrån.

Det handlar om spelare i det egna laget likt det som nu gått till åtal där en Elfsborgsspelare under 2019 anklagas för att ha tagit ett gult kort. Han ska fått fått 300 000 kronor från personer som satsat pengar på att just detta skulle ske.

Uppenbara problem

”Ett gult kort”, fnyser kanske någon, men problemen med ett sådant agerande är uppenbara.

Var har spelaren sitt fokus när han springer och tänker på at han måste ta ett gult kort? Ett kort som kanske får honom att hålla igen i en senare situation av rädsla för att bli utvisad. Fotbollsmatcher är inte sällan jämna, marginalerna små, detaljerna avgörande.

Dessutom, den som tar ett gult kort på uppmaning från ett antal skrupelfria personer fastnar i deras garn. Med hot om att allt kan läckas till media om det inte ställs upp på värre saker. Det börjar med en att fixa första hörnan. Fortsätter med det gula kortet. En straffspark. Och till sist ett resultat. Och just i det ögonblicket dör fotbollen på riktigt.

Det handlar också om domare. Elitdomaren som är åtalad för flera fall av grova romansbedrägerier misstänks också för att spelat på åtminstone en match han själv dömt, från 2017. Utöver det har Svenska Spel funnit att han under tiden han varit aktiv assisterande domare i allsvenskan har spelat på cirka 80 matcher i egen serie. En siffra som kan växa om övriga spelbolag räknar efter.

Bettat på 80 allsvenska matcher

Personer som befinner sig mitt i det där – oavsett förklaringen är ett svårt spelberoende eller något annat – är naturligtvis oerhört sårbara och väldiga måltavlor.

Allsvenskan är under attack utifrån, inifrån och från korrupta domare (åtminstone en kraftigt misstänkt). Därför känner jag att situationen just nu är så allvarlig att det inte längre går att lita på att ett lag har vunnit en match för att de varit bättre. Giftet har spridit sig och fått fäste på min omedelbara resultatreaktion.

När det gäller turerna kring elitdomaren undrar jag samtidigt om Svenska Fotbollförbundet någonsin har varit inblandad i en skandal på den här nivån tidigare?

Faktum är att SvFF är ganska förskonade från stora skandaler. Det är klart att Anders Svenssons bil – eller rättare sagt Therese Sjögrans uteblivna bil – var en skandal. I Örebro tycker man förstås att beslutet att skicka ner ÖSK i superettan är en jätteskandal när Östersunds FK samtidigt klarade sig 15 år senare (and counting).

Största skandalen någonsin?

Avslöjandet om nazikopplingarna till von Rosens Pokal vid millennieskiftet är tveklöst en av de största skandalerna. Samtidigt svår att klandra det tidiga 2000-talets förbundsledare för. De ärvde traditionen. Avslöjandet ledde till att pokalen byttes ut och idag är det Lennart Johanssons pokal som delas ut till den allsvenske seriesegraren. Gott så.

Därför undrar jag om inte skandalen med elitdomaren kommer högst upp i modern tid. Särskilt mot bakgrund av hur den hanterats. Det är svårt att komma till en annan slutsats än att SvFF och deras domarchefer på olika nivåer verkar ha försökt mörka hela härvan. Om inte alla, så i alla fall många i kåren visste uppenbarligen om flera av elitdomarens problem. Självklart bör cheferna också vetat.

Men visselblåsare har inte blivit lyssnade på, och uppenbara varningsklockor har förbisetts inte bara en gång utan flera.

Till sist klev generalsekreteraren Håkan Sjöstrand rakryggat fram och tog på sig ansvaret för att reda ut exakt vad som faktiskt har hänt.

– Ytterst är det mitt ansvar att se till så den här utredningen görs på ett korrekt sätt, sa Sjöstrand i fredags.

Resultatet av den utredningen är viktigt som ett första steg i att svenska fotboll börjar vända den destruktiva utveckling som gått så långt att förbundets matcher i den högsta fotbollsserien inte längre går att lita på.


SvFF VARNADES FÖR ELITDOMAREN FYRA GÅNGER PÅ ETT ÅR

Vintern 2019: Försäkringsärende kring kraschade hyrbilar uppstår. Elitdomaren blir skyldig 90 000 kronor.

Februari 2020: En kvinnlig kollega slår larm angående bland annat skulder som elitdomaren haft till henne.

Juni 2020: Dokument från Kronofogden visar att löneutmätning pågår på SvFF. Elitdomarens ekonomiska problem framkommer.

Juli 2020: Elitdomaren får ett strafföreläggande för stöld av en bakmaskin. Han ”vilas” ett par matcher, men får snart döma igen.

Hösten 2020: Elitdomaren dömer en allsvensk match med IFK Norrköping som senare anmäls.

26 september 2020: Elitdomaren häktades och åtalas senare.

22 december 2020: Rättegången avslutas i Göteborgs tingsrätt Åklagaren yrkar på 4,5 års fängelse för flera fall av bedrägerier.

Ytterligare en förundersökning gällande spelfusk har inletts för att ta reda på domaren spelat på matcher han själv har dömt. Något polisen misstänker skedde 2017, men som elitdomaren nekat till i rätten.

– Det skulle jag aldrig göra, har han sagt.