Landslagsmittbacken bakom initiativet: ”Har varit på väg att lägga ner”

Publicerad 2021-02-25

Pontus Jansson samlade trupperna och skrev ”En vädjan till polisen”.

Men vägen dit var lång, berättar landslagsmittbacken för Sportbladet.

– Många gånger har jag varit på väg att lägga ner för jag har känt att det varit hopplöst, säger Pontus Jansson.

I går smällde det till på ett flertal av Sveriges största fotbollsprofilers sociala medier. Tillsammans hade ett gäng allsvenska spelare gått ihop med en handfull svenska landslagsspelare i en vädjan till polisen om att slopa villkorstrappan och en uppmaning till dialog och samverkan.

Bakom initiativet? Malmö FF:s förre försvarsgeneral, och landslagsmannen, Pontus Jansson. För Sportbladet berättar han hur det hela startade.

– Jag har länge haft den känslan att vi spelare kan göra någonting. Då ringde jag Tony Ernst, för jag vet att han har koll på allting och har jobbat med den här frågan länge, och vi bollade lite idéer, säger Pontus Jansson till Sportbladet och fortsätter.

– Jag har hållit på med det här i fyra, fem veckor och ringt klubbar och spelare. Många gånger har jag varit på väg att lägga ner för jag har känt att det varit hopplöst. Men sista dagarna här nu så har det gått bra och i går kväll sa vi att vi skulle köra i dag (läs i går).

”Fått motivera dem många gånger”

Var det svårt att få med alla fotbollsprofiler?

– Ja, men ändå faktiskt. Det var väldigt många som inte hade någon koll på det och inte var så insatta. Jag fick också en känsla att vissa klubbar ställer sig... inte emot det, men lite osäkra på hur det kan se ut. Om det är kontroversiellt eller om det kan skapa frågor som inte gynnar klubbarna eller spelarna. Jag har fått motivera dem många gånger och förklarat vad det egentligen handlar om.

Jag har läst om villkorstrappan nästan en gång i veckan och jag kände en uppgivenhet: ”Fan vad tråkigt det här är”.

Pontus Jansson försäkrar att alla personer som står med som författare bakom ”En vädjan till polisen” har brunnit för initiativet från första början.

Men varför kände han att det är så viktigt att just fotbollsspelare uttalar sig i frågan?

– Precis som jag skrev i mitt inlägg på Instagram så känner jag att det finns ett ansvar för alla att lyfta fram den här frågan. Inte bara vi spelare, inte bara klubbarna, inte bara polisen utan alla, även media. Vad kan vi göra för att bevara svensk fotboll på det sättet som det har varit?

”Jag kände en uppgivenhet”

Pontus Jansson berättar även att han tagit del av rapporteringen kring ämnet – något som också blev startskottet för ”En vädjan till polisen”.

– Jag har läst om villkorstrappan nästan en gång i veckan och jag kände en uppgivenhet: ”Fan vad tråkigt det här är”. Då kände jag att jag har ett ansvar för oss spelare, vad kan vi göra för att hjälpa till och för att föra en debatt kring det.

Vad är din uppfattning av villkorstrappan?

– För en månad sen och innan dess har jag alltid tänkt som en supporter. ”Det här är skit och vi ska slopa det så fort som möjligt”. Men ju mer jag satt mig in i det så förstår jag polisen att det finns problem inom fotbollen. Men att slå igen dörren och inte försöka att ha en dialog och lösa problem tror inte jag är rätt väg att gå, säger han och avslutar sedan.
– Jag tror att det är svårt för många att ta in vad fotboll betyder för personer i Sverige, om man inte själv har det intresset. Jag har en rädsla av att stämningen och den kärlek som finns i svenska klubbar... inte ska dö ut, för den kommer alltid finnas, men att det skulle bli svårare att leva ut sin kärlek för sin klubb.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.