Händelserikt när Häcken tog alla poäng på Guldfågeln

Publicerad 2021-07-12

Häckens tränarbyte från Anderas Alm till Per-Mathias Högmo har gett sex poäng på två matcher.

På måndagens tog man sin första bortaseger i allsvenskan på nästan ett år efter 3–2 mot Kalmar.

– Han kan sina grejer, coach, säger matchvinnaren Patrik Wålemark om Högmo.

Per-Mathias Högmos intåg i BK Häcken har börjat på ett förträffligt vis. Vinsten mot AIK förra veckan följdes i dag upp med en ny trea mot Kalmar. Patrik Wålemark blev gulsvart matchhjälte med sitt 3–2-mål.

– Det var en riktig skön känsla, säger 19-åringen till discovery.

Matchen började på bästa tänkbara sätt för bortalaget. Kalmars Johan Stenmark rev ner Wålemark precis utanför straffområdet, och redan efter tio minuter hade Martin Olsson gjort 1–0 på frispark.

Strax innan paus kvitterade dock Kalmar genom en av säsongens succéspelare. Oliver Berg, som varit inblandad i sju av Kalmars tio mål i år, tryckte in 1–1.

– Laget är bra, då är det lätt att vara där framme och avsluta, sade norrmannen till Discovery i paus.

Ynglingarna avgjorde

Högmo har i sin allsvenska återkomst inte varit rädd att slänga in unga namn i truppen – en satsning som gett resultat. I minut 54 gjorde Ali Youssef 2–1 efter en fin framspelning av Gustav Berggren.

Kalmar svarade bara åtta minuter senare när Johan Stenmark nickade in sitt första allsvenska mål.

Men det var Högmos unga fronttrio som skulle bli avgörande. Gustav Berggren stod för sin andra målgivande passning när hans djupledsboll gick fram till Patrik Wålemark. 19-åringen gjorde inga misstag och rullade bollen förbi Lukas Hägg-Johansson.

– Han kan sina grejer, coach. Det är väldigt annorlunda från tidigare, jag gillar allt han har att komma med, säger Wålemark.

”Vi mosar dem”

Vinsten tar Häcken upp på en tiondeplats i den allsvenska tabellen, efter vårens horribla start. Kalmar har bara tagit en poäng efter EM-uppehållet, och sjunker i tabellen.

– Vi har några kontringar där vi tappar, men man kan inte kontrollera allt i en match. Utöver det så mosar vi dem tycker jag. Det är alltid gött att mosa en motståndare, säger Kalmartränaren Henrik Rydström.

Han är mer än nöjd över sitt lags insats, och tycker inte resultatet är rättvist.

– Så kan det vara ibland. Ett lag har i princip allt, och ändå så man kan ibland förlora, säger han till discovery.

– Häcken är ju guldfavoriter, och kommer hit och skickar bollen så långt man kan.