Ny roll för Elmander i Mocambique

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Foto: Tommy Holl

GÖTEBORG. Han har upplevt mycket i karriären.
Men ingenting som att vara ledare för ett gäng tjejer från Moçambique.
– Det har varit så mycket, både skratt och gråt. Det har verkligen gett mig perspektiv på livet, säger Johan Elmander, 37.

Han har spelat i VM och EM, varit en superstjärna i Turkiet och spelat fotboll i fem länder. Men ingenting går att jämföra med den uppgift som Johan Elmander fått nu.

Hämtade upp laget i Moçambique

I samarbete med organisationen Futebol da Forca, Gothia Cup och ett flygbolag åkte Elmander och hans fru Amanda i förra veckan till Moçambique för att hämta upp tjejerna i GP de Tavene, det lag som vunnit den nationella serien och därmed fått en plats i årets Gothia Cup.

– Direkt när jag fick frågan så kände jag att det skulle bli jäkligt skoj, att jag skulle få chansen att uppleva något jag aldrig gjort förut. Så vi åkte ner och fick träffa de här underbara tjejerna. De kommer från en plats som är väldigt fattig, Moçambique är ett av världens fattigaste länder. Men de visar ändå en otrolig glädje, och vi har verkligen fått ta del av deras liv. Även om de inte har så mycket så är de positiva och har hela tiden nära till skratt. Det är det som gjort mig så glad, de njuter verkligen av livet. En av tjejerna bjöd till och med hem oss på middag. De är otroligt givmilda och gästvänliga.

Vad betyder det här för dig?

– Jättemycket. Det har varit skratt och gråt, och man inser att materiella saker inte betyder någonting. Vi åkte buss i fyra timmar från deras hemstad till flygplatsen och det var sång och dans hela tiden. Till och med jag var uppe och dansade, det är en sån glädje.

Hade tjejerna koll på vem Johan Elmander är?

– Haha, nej det hade de inte. Men nu har de kollat upp det, och när vi mellanlandade i Istanbul så var det väldigt många turkar som kom fram och ville ta kort med mig. Så då förstod de lite mer.

Fick hoppa in och tejpa spelare

I pausen av 16-årslagets första Gothia Cup-match får han rycka in snabbt. Etivania Teresa Enoque Macamo har fått en smäll över foten och Elmander tar fram all sin erfarenhet och tejpar den.

Foto: Tommy Holl

– (skratt) Det var lite speciellt att få bli omplåstrad av en före detta svensk landslagsspelare. Men det funkade bra och han verkar vara en väldigt, väldigt snäll människa. Och populär, det var många som gillade honom i Istanbul, säger hon efteråt.

Det blir förlust (1-5) i matchen mot norska Oppsal IF, men för Macamo är det ändå en svårslagen vecka som ligger framför henne.

– Det är otroligt kul att få vara här. Allting är så annorlunda. Vi fick veta att vi skulle få åka för två månader sen och jag blev jätteglad. Jag älskar att få prova nya saker och träffa andra människor. Hemma spelar vi mest på grus och sand, det bygger upp styrkan i benen. Vi har inte många gräsplaner i Moçambique.

Foto: Tommy Holl
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.