Mejla

Petra Thorén

Det är Gerhardssons främsta dilemma

FOTBOLL

GÖTEBORG. VM-platsen kan bli klar inom fem dagar.

Utmaningarna i Georgien och Göteborg är fullt rimliga för det svenska landslaget.

Förbundskapten Peter Gerhardssons främsta dilemma ska ses över tid.

Under onsdagen lämnade landslaget snöfallet i Göteborg för en lång resa runt stängda luftrum i krigets Europa.

VM-kvalmatchen mot Georgien spelas i industristaden Gori, sovjetledaren Josef Stalins födelseort, och med tanke på områdets närhet till Svarta Havet har Svenska fotbollförbundet vidtagit extra säkerhetsåtgärder.

Martin Fredman, SvFF:s säkerhetschef berättade inför avresan att spelarhotellet ligger i ett område där det nyligen pågått stora demonstrationer av den inhemska befolkningen som visat sitt missnöje med den egna statens brist på ställningstagande mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.

I sin bevakning av säkerhetsläget inför avresan har Martin Fredman också tagit del av information som gör gällande att rysk militär flyttar från områden i Georgien.

De svenska spelarna har oavsett uppmanats att hålla sig inne på hotellet i Gori, vilket inte skiljer sig åt från hur det har varit under pandemisäsongerna.

Sverige kan ta ett stort steg mot VM vid seger mot Georgien.

Fokus är på det sportsliga och kortsiktigt handlar det om att säkra en VM-biljett.

Fyra poäng räcker, vilket är fullt rimligt för Sverige som efter Georgien möter Irland på Gamla Ullevi i en publikfest på tisdag.

Laget har dagarna inför avresan till Georgien varit fokuserat på att slipa på detaljer i det offensiva spelet.

Sverige kommer, likt matchbilden i förra matchen mot Georgien (4-0), möta ett superkompakt lågt försvarsspel. Rörelse, kreativitet, tålamod och effektivitet på fasta situationer kommer vara nycklar när världens näst högst rankade landslag ställs mot lag 125 på samma Fifa-lista. Under tisdagen måttades avslut från olika korridorer och ett par varianter av inkast på offensiv planhalva slipades inför öppen ridå på Nya Ullevi.

Hon symboliserar en risk

Det är ingen hemlighet att landslaget har utmaningar med låga försvarsspel. Hemma mot Georgien lossnade målskyttet först efter Filippa Angeldahls vackra volleyträff på målvaktsretur i den 40:e spelminuten.

Filippa Angeldahl har inte startat en match för Manchester City hittills i år.

Den 24-åriga mittfältaren, med den begåvade speluppfattningen och den fina tillslagsfoten, är en kugge i det svenska länkspelet. Precis som hon var i BK Häcken.

Men just Filippa Angeldahl symboliserar i nuläget en risk som Peter Gerhardsson kan se när han fäster blicken på VM-horisonten i Australien och Nya Zeeland sommaren 2023 (EM i England spelas den här sommaren).

Den europeiska klubbfotbollens expansion på damsidan är fantastisk, den skapar drömmar och förutsättningar för unga fotbollsspelande kvinnor världen över.

Svenska stjärnor, välutbildade, taktisk slipade och mentalt starka är eftertraktade och varenda en som flyttar ges en möjlighet att livnära sig på sin favoritsport är värd det. Och inte nog med det. Fotbollspubliken har fått nya favoriter, läktare fylls i samma takt som Barcelona-spelarnas muskelfibrer blir allt mer explosiva.

Det är så det nya klimatet ser ut

Den nya verkligheten är här och svensk damfotboll står stark mitt i den.
Men det sagt, så finns det andra sidor av guldmyntet.

Bristen på speltid är en riskfaktor om man använder blågula mästerskapsglasögon.

Manchester Citys Filippa Angeldahl har inte startat en ligamatch den här sidan årsskiftet, men hoppat in i tre matcher varav två i januari och en förra helgen. Unga Everton-löftet Hanna Bennison har spelat fyra ligamatcher från start sedan årsskiftet, målvaktsveteranen  Hedvig Lindahl har stått två spanska ligamatcher 2022 i Atletico Madrid.

Anfallaren Sofia Jakobssons skrala speltid i Bayern München inspirerade till en USA-flytt och när vänsterbacken Jonna Andersson lämnar Chelsea för Hammarby är bristande speltid en faktor.

Skador hör till och kommer oavsett om befinner dig på Malmö IP eller Walton Hall Park i Liverpool, men Nathalie Björn utesluter inte att bristningarna i vaderna som hållit henne borta från spel beror på omställningen från konstgräs till gräs.

I Peter Gerhardssons apriltrupp förra våren hade 14 spelare svensk klubbadress och elva spelade utomlands.

I den trupp som åkt till Georgien kommer sju spelare från damallsvenskan.

Hanna Bennison gör sin första år i engelska Everton.

Allt fler testar Europa

Allt fler landslagsspelare tillhör en internationell miljö, i flera fall den allra främsta eliten i Europa. Fördelen är att många av dem får en vardag som håller en högre kvalitetsnivå än den i damallsvenskan, de mäts mot andra landslagsspelare och utmanas fysiskt och mentalt. Det räcker långt, men blir bristen på speltid för stor riskerar det att påverka spelarnas matchtempo, touch och självförtroende på sikt.

I samma veva som landslaget kan säkra biljetten till Australien och Nya Zeeland tornar ett litet mörkt moln upp över Oceanien.

När de internationella storklubbarnas bänkar tenderas värmas av svenska spelare riskerar Peter Gerhardssons landslag tappa i slagstyrka.

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Petra Thorén

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets plus på EM-spelarna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson

Hedvig Lindahl

Filippa Angeldahl

Hanna Bennison