OBOS Damallsvenskan i fotboll

Allergidramat inför Piteå–AIK: ”Kände att det var på väg”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Piteå tog tre blytunga bortapoäng mot AIK i helgen på Skytteholm.

Uppladdningen inför matchen var dock minst sagt dramatisk.

– När kroppen reagerar på det sättet kan det gå ganska fort, säger lagkaptenen Josefin Johansson om allergireaktionen inför avspark.

När Sportbladet når Piteås 33-åriga lagkapten så har det gått lite mer än två dygn sedan söndagens damallsvenska match mellan AIK och Piteå. En match som föranleddes av en uppladdning som tog en minst sagt dramatisk vändning.

Vad var det som hände?

– Jag fick en allergisk reaktion helt enkelt, säger Josefin Johansson innan hon berättar om händelseförloppet:

– Jag kände det redan när vi åt lunch. Det startade redan där egentligen. Kroppen reagerade på något.

Vet du vad som utlöste reaktionen?

– Jag har en allvarlig allergi mot nötter. Sen vet jag inte om det var just det. Men det är så med matallergi. Även om man är noggrann och kontrollerar så kan det bli så när bägaren rinner över.

Agerade snabbt

En allergitablett senare kände hon dock att situationen var under kontroll. Något som innebar att Josefin Johansson, uttagen i startelvan för sitt Piteå, kunde genomföra uppvärmningen på Skytteholms IP utan bekymmer.

– Då tyckte jag kroppen kändes helt okej. Det var först när jag stannade av innan matchen jag kände att det började kännas obehagligt i ansiktet. Jag har varit med om den här reaktionen tidigare så jag kände att det var på väg. Det blev några minuter där jag kände att det här går inte.

Därifrån gick det fort. Matchläkaren på plats uppmärksammades på vad som var på väg att ske, den medtagna adrenalinsprutan plockades fram och ambulans tillkallades. Och snabbt skickades Piteålagkaptenen mot Danderyds sjukhus.

– När kroppen reagerar på det sättet kan det gå ganska fort. Väldigt bra att han (matchläkaren) fanns på plats och kunde hjälpa, säger Johansson.

”Väldigt speciellt”

Det snabba agerandet gav också effekt. Väl på plats på sjukhuset så fick Johansson stanna några timmar för observation innan hon, i betydligt bättre slag, kunde flyga med resten av laget hem till Piteå.

Johansson har varit med om kraftiga allergiska reaktioner förr, vilket innebar att hon också förstod vad det var som skedde henne under den där dramatiska avsparksuppladdningen.

Men aldrig förr inför en allsvensk fotbollsmatch?

– Haha, nej. Det är första gången det händer innan en match. Det blev väldigt speciellt och en speciell situation för laget så klart att hantera så kort innan match. Jag är väldigt imponerad över hur de hanterade den.

”Tacksamhet och glädje”

Hur de hanterade den? Jo, de vann med 1–0 och tog tre blytunga poäng i den damallsvenska bottenstriden.

Vad sa lagkamraterna till dig på flyget hem sen?

– Det var mest ”vad skönt att det gick bra”. Jag var på ett bra ställe och fick bra hjälp. Så jag kände tacksamhet. Och glädje över de tre poängen.

Kanske också extra skönt att de tre Piteåpoängen innebar ännu lite mer avstånd till nedflyttningsstrecket inför det nyss påbörjade landslagsuppehållet.

– Det är klart. Kroppen har ju fått jobba. På så sätt kommer dagarna ganska lägligt. Behöver inte stressa kroppen till något utan kan stegra träningen, säger Josefin Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Veckans elva i damallsvenskan: ”Rena rama duracellkaninen”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Piteå IF Dam

AIK Fotboll dam

Fotboll