Lina Hurtig om flytten till Arsenal: ”För intressant”

Arsenal köper den svenska landslagsstjärnan för 1,4 miljoner kronor av Juventus – en historisk övergång.

Lina Hurtig har skrivit på ett treårskontrakt med Londonklubben.

– Min magkänsla sa att jag vill göra det här, men det var inget lätt beslut och inget lätt samtal att ta, säger Hurtig.

När Lina Hurtig inte anslöt till Juventus träningsläger efter semestern började ryktena om en flytt till England florera.

Nu står det klart att 26-åringen lämnar den italienska storklubben, där hon var med och vann trippeln i fjol, för spel i Arsenal.

PLUS: Här är kärleksparen i svenska landslaget


– Det hela har gått väldigt snabbt. När det väl kom på tal och jag fick det presenterat för mig kändes det riktigt intressant. För intressant för att släppa, säger Hurtig till Sportbladet.

Det var efter EM som den engelska storklubben visade sitt intresse och samtalet med klubbens svenska tränare Jonas Eidevall var en viktig pusselbit för Hurtig.

– Han förklarade hur han såg på mig och min roll och hur han ville använda mig i laget så jag fick en ganska bra bild på hur klubben fungerar och hur han ser på mig och vill använda mig så det kändes kul.

Får spela i favoritpositionen

Enligt Hurtig så är det i positionen som vänsterforward klubben ser henne. Den position där hon vill spela.

– Det är där jag har sagt hela tiden att det är där jag trivs som bäst och det är där jag vill spela och utvecklas på den positionen.

Det innebär att Arsenal skulle kunna mönstra ett anfall med Beth Mead, Stina Blackstenius och Lina Hurtig. Med Vivianne Miedema i rollen som tia.

– Det är riktigt bra spelare här med så mycket kvalitet så absolut det kan bli bra.

Övergången från Juventus till Arsenal är historisk, då det är den första stora övergången sen den italienska ligan blev professionell.

– Det är väl ändå att på något sätt visa vägen.

Lina Hurtig skriver på sitt nya kontrakt.
Lina Hurtig skriver på sitt nya kontrakt.

Rejäl löneökning

Men att lämna Juventus, där hon var med och tog trippeln i fjol, var inget lätt beslut.

– Jag har trivts väldigt bra i Italien och Juventus, så det är inget sånt, men det kändes som att det här var för intressant. Min magkänsla sa att jag vill göra det här, men det var inget lätt beslut och inget lätt samtal att ta.

I Juventus tjänade Hurtig en bit över 120 000 Euro om året och även om hon inte vill kommentera några siffror kring det nya kontraktet så medger hon att det innebär en rejäl ökning även på den fronten.

– Det är så klart att det är också bättre. Det är ett bättre kontrakt, så är det ju.

Kritiken efter EM

Efter sommarens EM-äventyr var det framförallt en sak som förbundskapten Peter Gerhardsson var självkritisk kring. Dagen efter uttåget menade han att de inte hade lyckats få ut max av Hurtig och inte lyckats få in henne i formationen.

– Det var så klart en stor besvikelse för alla inblandade. Det kände vi allihop. Sen är det lätt nu efteråt när det gick som det gick att titta på vad man kunde gjort annorlunda och jag har inte så mycket att kommentera om det, säger Hurtig själv och fortsätter:

– Det är de som väljer laget. Jag försöker göra mitt bästa och spela på den positionen dem sätter mig och sen kan jag inte göra mer än så.

Tror du att din roll till vänster i Arsenal kommer förbättra dina chanser att få spela där även i landslaget?

– Som sagt, jag kommer alltid göra mitt bästa. Peter vet att jag trivs bäst till vänster, sen är det alltid ut till honom att placera ut spelarna.

När Sportbladet når henne på telefon i London så har hon precis presenterats av den nya klubben och ännu inte hunnit träffa sina nya lagkamrater.

– Jag sprang på Stina här igår men annars har jag inte hunnit träffa alla än. Jag ser framemot det. Nu vill jag bara köra igång och träffa alla och börja spela.

I fjol slutade Arsenal en poäng bakom Chelsea i titelracet. Hurtig, som är van att vinna titlar från tiden i Juventus, är beredd på vad som väntar.

– Det är en tuff liga med många tuffa matcher. Det är mycket som ska stämma för att få ihop det över en hel säsong men absolut har vi kvaliteter för att utmana och till och med vinna allting. 

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.