Stor kritik mot hur allsvenskan sänds

Tv-kanalens svar: ”Inte överraskande”

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Discovery har meddelat hur de ska sända allsvenskan och superettan framöver.

Då haglar kritiken.

– Inte helt överraskande, säger presschefen Daniel Lagerqvist.

Discovery Networks Sweden har officiellt tagit över rättigheterna till svensk fotbolls två högsta ligor till och med säsongen 2025. I ett pressmeddelande meddelas att tittarna har två alternativ:

  • Köpa ett årsabonnemang för 299 kronor i månaden.

  • Eller ett månadsabonnemang utan bindningstid för 349 kronor.

Matcherna kommer att sändas exklusivt i streamingtjänsten Dplay. Utöver det kommer ett trettiotal matcher att visas på Kanal 5 och Kanal 9.

Men alla verkar inte helt nöjda. På Twitter haglar kritiken. Sportbladet har därför bett Discoverys presschef Daniel Lagerqvist bemöta den.

”Vi ligger lägre”

Framför allt har flera användare reagerat på följande saker:

Att de inte vill betala för ett helt år eftersom allsvenskan och superettan ”bara” spelas åtta månader om året.

– Rent prismässigt ligger vi lägre än andra streamingtjänster gör. Vill du inte betala för ett helt år så har du möjlighet att köpa månadsabonnemang.

Varför har ni inte ett renodlat ”fotbollspaket”? På Twitter skriver en del att de inte vill betala för program som ”Wahlgrens värld”, utan bara för allsvensk fotboll.

– Vi har valt att göra på det här sättet, säger Lagerqvist.

Att ”bara” ett trettiotal matcher sänds på marksända tv-kanaler.

– Men det är matcher som kommer sändas linjärt i Kanal 5 och Kanal 9, som nästan alla svenskar har i sina vanliga paket. Det här är en större linjär satsning än tidigare sett till öppna kanaler.

Men majoriteten av matcherna ska sändas exklusivt på streamingtjänsten Dplay?

– Ja.

Varför?

– För att fler och fler tittar på sin tv på det sättet. Vi går mot en mer digital tittning.

Men Dplay-konton är begränsade till två enheter. Så om det spelas fem allsvenska matcher samtidigt kan man bara se två av dem?

– Det är korrekt att det är två enheter som gäller.

Så då missar man de övriga tre matcherna?

– Man kan använda två enheter per konto.

Varför öppnar ni inte fler markbundna kanaler som C More och Viaplay har gjort?

– Hur C More och Viaplay gör får de själva svara på. Vi har valt den digitala vägen eftersom det är dit utvecklingen går.

Många hänger på Twitter samtidigt som de tittar på fotboll. Om man bara kan se matcherna på streamingtjänsten, där det är en fördröjning, så riskerar man att få veta målen i förhand?

– Fast det är ju inget värre problem än att tidningar som Aftonbladet och Expressen har pushnotiser. Det är ett välkänt faktum att det är en liten fördröjning på streamingtjänster, men vi kommer jobba hårt för att den ska bli så liten som möjligt. Vi hoppas komma under 20 sekunder, säger Lagerqvist.

Att inga matcher kommer visas i Eurosport Player.

– Vi vill hålla alla matcher till en och samma spelare (Dplay). Det blir mer renodlat och enklare både i användarvänlighet och i kommunikation, säger Lagerqvist.

På Twitter skriver flera personer att de uttryckligen blivit lovade att kunna se allsvenska matcher i Eurosport Player. Vad säger ni till dem?

– Jag tycker vi har varit tydliga med att det är Dplay som gäller. Tycker man sig ha fått ett löfte, i närtid, om att kunna se matcher på Eurosport Player så kommer vi naturligtvis att lösa det.

Hur då? Får man tillbaka pengarna?

– Ja, säger Lagerqvist.

”Får vara ödmjuk”

Vad säger du rent generellt om att ni får mycket kritik?

– Man får vara ödmjuk och inse att om man tar över en rättighet som legat någon annanstans i över 20 år, så får man räkna med att få kritik. Det var inte helt överraskande. På samma sätt fick Viasat/TV3 kritik när de tog över OS-rättigheterna från SVT. Det faller sig naturligt när en rättighet byter ägare.

Känner du dig trygg med att ni kommer leverera en bra produkt?

– Ja, det gör jag. Jag är trygg i det koncept vi bestämt oss för. Sen kan man aldrig svära sig fri från att vissa problem kan uppstå. Det är naturligt när man jobbar med liveidrott, säger Daniel Lagerqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.