Hedman: Jag blev sexuellt utnyttjad

”Fattade inte hur hemskt det var”

Uppdaterad 2019-12-18 | Publicerad 2019-12-16

Magnus Hedman, 46, blev sexuellt utnyttjad som barn.

Det berättar han i en ny dokumentär på Dplay.

– Skammen man känner som barn är brutal, säger den förre landslagsmålvakten till Sportbladet.

Att Hedman haft problem med droger och alkohol har varit känt sedan tidigare. Det har han berättat ingående om i sin självbiografi ”När ljuset släcks”, som släpptes 2012. Men att han blev sexuellt utnyttjad som barn är inget som varit känt förrän nu.

I den nya dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek”, som släpps på Dplay i morgon, bryter han tystnaden. Han berättar att han blev sexuellt utnyttjad av en familjemedlem, en person i sin närhet, från sju till tolv års ålder.

– Jag tror inte riktigt jag fattade, då, hur hemskt det var. Men jag kommer ihåg den där andedräkten som luktade alkohol. När jag kände den växte obehaget direkt, säger han i dokumentären.

”Ingen visste”

Första gången han delade med sig av historien var för två år sedan, när han befann sig på ett behandlingshem för att få kontroll över sina beroenden. Nu väljer han alltså även att gå ut offentligt med det.

– När trailern för dokumentären släpptes ringde mina absolut bästa kompisar upp och var helt tagna. Ingen har haft en aning om det här. Det är typ två-tre personer som vetat om det. Inte ens pappa visste. Inte mamma heller, innan hon dog, säger Hedman till Sportbladet.

Vad får dig att vilja berätta nu?

– Någonstans kände jag att om det nu görs en dokumentär om mig, då får jag berätta det här på mina villkor. Då är det helt och hållet min story. Och då kändes det rätt, säger Hedman.

”Är inte ensamma”

Han understryker:

– Jag berättar inte det här för att få uppmärksamhet, den självcentreringen har försvunnit efter mitt tillfrisknande. Det här är heller ingen ursäkt eller förklaring till att jag tagit droger i mitt vuxna liv. Det här handlar om att folk inte ska känna att de är ensamma. Men också att det finns hjälp att få.

Dokumentären ”Magnus Hedman: Andra halvlek” sänds på Dplay från och med i morgon (läs:tisdag).

FAKTA: Hit kan du vända dig

  • Bris jourtelefon för barn och unga har nummer 116 111. Den är gratis och öppen 14-21 alla dagar. Du kan vara anonym.
  • Bris vuxentelefon har öppet alla vardagar under jul- och nyårshelgerna för vuxna som behöver stöd. 077-150 50 50
  • Du kan mejla eller chatta med kuratorerna på Bris om du behöver råd och stöd.
  • Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon, alla dagar kl 13-22. Telefonnummer: 0771-22 00 60
  • Du kan även vända dig till Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. En organisation som vänder sig till vuxna som blivit utsatta som barn.
  • 1177 kan du läsa mer våldtäkt, sexuella övergrepp och sexualbrott. Där finns också mer information om var du som blivit utsatt kan vända dig för vård och stöd.

Följ ämnen i artikeln