Serie A

Svanberg: ”Triggas av Kulusevski”

Bolognamittfältaren om landslagssuccén, cancersjuke Mihajlovic och EM-chanserna

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

MILANO. Zlatan var beredd att hjälpa sin sjuke vän Sinisa Mihajlovic, 50.

Bologna fick ingen svensk superstjärna, men en friskare tränare.

– Han ser mycket starkare ut nu, säger Mattias Svanberg, 21.

Något överraskande framstod Bologna som ett av alternativen när Zlatan Ibrahimovic skulle välja sin fotbollsframtid. 

Klubben ville ha 38-åringen, som om han skulle välja Serie A-nian i så fall skulle göra det för att hjälpa sin cancersjuke vän, Bolognatränaren Sinisa Mihajlovic.

Nu hamnade Ibrahimovic ändå i sin gamla klubb, Milan, till slut.

Finns det en besvikelse över det hos er i Bologna?

– Nej, inte vad jag har märkt. Även om det snackades om det så vet jag inte hur nära det faktiskt var. Det hade varit stort att få spela tillsammans med Zlatan, men man hade det lite på känn att det knappast skulle bli så, säger den tidigare Malmö FF-spelaren Mattias Svanberg vars Bologna återstartar med Serie A med att möta Fiorentina på hemmaplan under måndagen.

Vad säger du om hajpen kring Zlatan här i Italien?

– Det är otroligt uppmärksammat. Även på vår träningsanläggning står kanalerna på som visade hur Zlatan kom till Milano, hans presskonferens, hans gamla matcher och mål.

Mihajlovic tillbaka på allvar

– Det kommer gå bra för honom. Alla vet vad han är kapabel till och vad han har gjort tidigare. Jag tror inte Zlatan hade tagit den här utmaningen om han inte visste att han klarar av att prestera.

Den gamla svenskklubben Bologna, ofta på den nedre halvan av Serie A, kan vara på väg mot en av sina bättre säsonger – ligger nia nu – trots allt som varit kring tränaren Mihajlovics sjukdom.

– De senaste två veckorna har han varit med på varje träning och han har sett mycket starkare ut. Det är väldigt kul för honom men även bra för laget, säger Svanberg.

Den tidigare hårdskjutande mittförsvararen diagnosticerades med leukemi i somras, har varit borta i omgångar under behandlingen men även ringt till omklädningsrummet från sjukhuset när Bologna vände och 4-3-vann borta mot Brescia.

Då stannade Bolognaspelarna till utanför sjukhuset där Mihajlovic vårdades och hölls isolerad för att sjunga och hylla sin tränare.

– Då och när vi fick beskedet att han var sjuk var det mycket känslor. Då visste man inte vad som skulle kunna hända för en själv som spelare, för klubben eller för honom – vad han skulle kunna bidra med. 

– Jag tycker att det var bra att Mihajlovic fick fortsatt förtroende som huvudtränare även om han inte har kunnat vara på plats hela tiden under hösten. Vi har ändå känt att det är han som bestämmer, säger Mattias Svanberg.

Trots att du kanske önskat att han gett dig mer speltid?

– Jag tycker ändå att det varit på en okej nivå. Det har varit lite upp och ner beroende på hur speltiden har varit. Jag har fått spela även om man alltid vill få spela mer. 

Tror på goda EM-chanser

– Jag har en bra relation med Mihajlovic. Vi kan prata både under träningarna och efter. Jag tycker han visar förtroende för mig. Han vill ha mig i klubben och ger mig tips och råd. 

Hur ser du på dina chanser att ta en plats i EM-truppen?

– Ju mer jag spelar i Bologna så är det ett tungt vägande skäl för mig att komma med till EM. Laget håller en bra nivå och jag kan konkurrera på mer än en position.

– Jag vet att det kommer komma skador och avstängningar som gör att jag kommer få ännu fler chanser i klubblaget under våren.

I den avslutande EM-kvalmatchen mot Färöarna fick både Svanberg och Dejan Kulusevski speltid, men där Bolognamittfältaren glänste mest med målet till 2-0 och assist till 3-0.

Vad betydde den matchen för dig?

– Mycket, så klart. A-landslaget är något jag alltid strävat efter. Där och då tänkte man inte så mycket på det. Men nu i efterhand är det något som jag känner att jag gjorde bra och kan jobba vidare från den nivån. Jag kan göra samma sak igen. Dessutom har jag många år framför mig. Det är inte nu jag logiskt sett ska vara bäst och då känns det bra att ha presterat en sådan landskamp redan.

I italienska ligan är det Dejan Kulusevski som svarat för den stora succén och värvats av Juventus, som tidigare uppgetts ha haft Mattias Svanberg på sin radar.

Triggas av Kulusevski

– Jag är bara glad för Dejans skull. Han har gjort det fantastiskt bra i Serie A under hösten. Han förtjänar den här övergången. Det ska bli väldigt kul att följa honom under våren, om han kan fortsätta prestera bra och sedan från sommaren när han tränar med och spelar matcher med Juventus.

Blir hans flytt ett lyft för er andra svenskar?

– Ja, det tror jag. Man inspireras av det, det motiverar. Klarade han det så har jag lika stora chanser att klara det. Sedan triggas man alltid av konkurrens. Det är positivt både för min och andra svenskars karriärer, säger Mattias Svanberg.

ANNONS

Se alla matcher från Champions League, La Liga och Serie A på C More!

Extern länk från C More

Gå till paketen

Publisert:

LÄS VIDARE

Kulusevski: ”Varit fruktansvärda känslor”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

Mattias Svanberg

Dejan Kulusevski

Herrlandslaget i fotboll

Zlatan Ibrahimovic

Malmö FF

Bologna FC 1909