AVSLÖJAR: SvFF stänger av Strömbergsson resten av året

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Martin Strömbergsson är avstängd just nu.
Foto: Per Danielsson/TT
Martin Strömbergsson är avstängd just nu.

FOTBOLL

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer Svenska Fotbollförbundet att stänga av fotbollsdomaren Martin Strömbergsson, 43, resten av säsongen.

Detta efter ett kränkande uttalande mot Östersunds FK-målvakten Aly Keita 2019.

Det var i ”ÖFK-podden” som Östersunds rutinerade målvakt och lagkapten Aly Keita, 32, nyligen berättade att han utsattes för rasism av en domare under allsvensk matchen mot Gif Sundsvall i fjol.

”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, sa domaren, enligt Keita.

Domaren i fråga, den erfarne Martin Strömbergsson, 43, bad om ursäkt på planen och efter matchen. Till Expressen – som var först med att rapportera om händelsen med kommentar från domaren – la sig Strömbergsson platt:

– Jag kände direkt i momentet när jag säger ”hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan”... Det är en gammal klassisk Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad.

”Jävligt ledsen, blev helt fel”

– Jag var helt knäckt. Jag bad om ursäkt och kramade honom. Jag hade Keita i omgången efter mot AIK och det första jag gjorde var att be om ursäkt igen. Det här är viktigt för mig. Jag står för att det blev jättefel, men det är en floskel så det bara smäller om det. Jag har ringt hela teamet och pratat om det. Jag är jävligt ledsen. Det blev fel, sa Martin Strömbergsson till Expressen.

Foto: TT
Aly Keita.

Svenska Fotbollförbundet startade efter medieuppmärksamheten en utredning, och Strömbergssons domaruppdrag pausades under tiden den pågick.

Utredningen ska nu vara klar och enligt uppgifter till Sportbladet har SvFF kommit fram till att Martin Strömbergssons uttalande ses som ”kränkande” och hans agerande som ”klandervärt”.

Däremot har utredningen inte kunnat slå fast att Strömbergsson agerade rasistiskt, vare sig vid det aktuella tillfället eller tidigare eller senare, enligt Sportbladets uppgifter.

– Det kommer vi att berätta när vi har något att berätta. När alla berörda har fått information kommer vi återkomma med det, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette som håller i utredningen.

”Inget förtroende för Strömbergsson”

Enligt Sportbladets uppgifter blir domen kännbar för Martin Strömbergsson: SvFF:s domarkommitté har kommit fram till att de ”inte har förtroende för Martin Strömbergsson”, och han får därför inte döma i Sverige eller internationellt under resten av 2020.

Martin Strömbergssons kontrakt som proffsdomare går ut 31 december 2020 och vad som därefter händer med hans domarkarriär är oklart. En fotbollsdomare får döma internationellt tills 45 år och i allsvenskan till 48 år.

SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette:

– Själva utredningsdelen är klar, men just nu pågår en process internt angående att ta beslut vilka konsekvenser det ska bli och informera berörda. Där är vi nu.

Anders Hübinette vill i nuläget inte kommentera vad utredningen kommit fram till.

– Det kommer vi inte heller att säga förrän det är kommunicerat med alla berörda och finns underlag för att gå ut och berätta för omvärlden.

När räknar ni med att komma ut med det här?

– Jag hoppas att det ska bli så snart som möjligt, men det är viktigt av respekt för alla berörda att man hinner informera. Det är en prioriterad fråga, men jag vågar inte ge något besked, säger chefsjurist Anders Hübinette:

Sportbladet har sökt Martin Strömbergsson som inte vill ge några kommentarer.

Domarbasen Stefan Johannesson säger att han inte är med i utredningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.