SvFF sågas: ”Nu är tilliten körd i botten”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska fotbollförbundet har anmälts till DO, men vägrar berätta om herrarna fick större VM-bonus än damerna.

Stiftelsen Fairpay vill att förbundet ska vara öppna med siffrorna, men SvFF hänvisar till sekretess.

– Nu är tilliten i botten, när det gäller att det ska vara jämställt, säger Fairpays verksamhetschef Isabelle Widmark till Expressen.

Makarna Nina och Peter Rung meddelade att de har anmält Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen via en debattartikel i Expressen.

De menar att förbundet betalar ut ojämställda ersättningar till dam- respektive herrlandslaget.

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skrev de.

”Ska stanna mellan de som ingått avtalen”

Svenska fotbollförbundet delar ut sina egna VM-bonusar till både herr- och damlandslaget. Men SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand vill inte kommentera hur avtalen och ersättningarna ser ut mellan herrar och damer.

– Gällande våra avtal på landslagsnivå är vår uppfattning att de är rättvisa sedan har parterna kommit överens om att innehållet ska stanna mellan dem som ingått avtalet. Vi respekterar det och lämnar inte ut uppgifter om innehållet och vilket inte skiljer sig från många andra verksamheter, företag och organisationer. Uppgifter som bland annat berör personlig integritet, sekretess och affärsöverenskommelser ska stanna mellan de som ingått avtalen, säger han till Expressen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Tilliten körd i botten”

Stiftelsen Fairpay arbetar för jämställd sponsring och resursfördelning inom idrotten. De vill, precis som makarna Rung i debattartikeln, få tag i de exakta siffrorna kring vilka ersättningar som betalas ut till landslagen.

– Det bästa de kan göra är att vara öppna med siffrorna och berätta varför de ser ut som de gör. Nu är tilliten i botten, när det gäller att det ska vara jämställt. Jag tror också att spelarna inte har något emot om bonusarna är öppna för allmän beskådan. Jag vet att förbundet skulle tjäna på att ta nästa steg i frågan, vilket är att bli mer öppna, säger Fairpays verksamhetschef Isabelle Widmark till Expressen.

Fifa har fått kritik för sitt ojämställda utbetalningssystem. Herrlandslagen fick dela på en pott på fyra miljarder under förra årets VM i Ryssland.

Damernas nationsförbund fick nöja sig med sammanlagt 300 miljoner kronor i sommarens VM i Frankrike.

”Vi har alla ett ansvar”

Isabelle Widmark tycker att förbundet borde ta ett större eget ansvar i frågan.

– De, och många andra, hamnar alldeles för ofta i försvarsställning och skjuter ifrån sig ansvaret på någon annan, som marknaden eller Fifa. Men vi har alla ett ansvar. Man behöver inte ha svar på hela jämställdhetsproblematiken, men man kan vara ödmjuk inför att man har makt att påverka och ett stort utvecklingsansvar över fotbollen, säger hon till Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.