Andre Gray om sina tatueringar: ”Jag ville verkligen det”

Publicerad 2019-07-18

Nelson Mandela, Bob Marley och Muhammed Ali finns där.

Andre Grays tatueringar, som tog tre år att genomföra, har väckt många reaktioner i Premier League.

Här är historien bakom tio tatueringar som har förändrats anfallarens liv.

2017 flyttade Andre Gray från Burnely till Watford för 20 miljoner euro, motsvarande 230 miljoner kronor. Han blev därmed en av klubbens dyraste värvningar någonsin.

Men det finns en annan historia, bort från gräset.

Varje nio olika tillfällen spenderade anfallaren åtta timmar att med att tatuera sin rygg.

När han, efter tre års besök hos tatueraren, visade upp resultatet 2017 häpnade en hel fotbollsvärld.

Han hade tatuerat in personer som har betytt mycket för honom personligen – och som satt avtryck över hela världen.

”Började upptäcka saker”

Vi hittar bland annat Nelson Mandela, Martin Luther King, Bob Marley och Rosa Parks där.

De mänskliga rättigheterna är något jag bryr mig mycket om. När jag var 23 år började jag läsa böcker och kolla dokumentärer. När jag gjorde det så började jag upptäcka massa andra saker”, har 29-åringen tidigare sagt till The Telegraph.

Totalt finns det tio personer som Gray har tatuerat in. Hans egen favorit är Marcus Garvey som stöttade mörkhyade personer i USA och Jamaica och som sedan grundade UNIA-ACL organisationen. De står för mänskliga och humana rättigheter och vänskap runt om i världen.

Han var en av de första som kämpade emot och stod för allas lika värda. Men det mest intressanta för mig var att han grundade en organisation som försökte ta tillbaka afroamerikaner till Afrika från andra länder.

”Svårt att ta in”

Innan han skrev på för Watford åkte Andre Gray till Zanzibar i Tanzania på semester. Väl där passade han på att besöka ett museum för mänskliga rättigheter. 29-åringen berättar om hur det var att se slavar gjorda av statyer.

– Det var hemskt att besöka det där stället. Det öppnar många ögon. Att åka till Afrika och få uppleva sånt där är väldigt svårt att ta in. Men det var bra, det har fått mig att tänka till, säger anfallaren.

Andre Gray växte upp i Wolverhampton. Hans fotbollskarriär kunde ha gått en helt annan väg då han hamnade i kriminella kretsar, samtidigt som han spelade amatörsfotboll. 2017 hamnade Watford-spelaren i blåsväder för en tweet som han hade skrivit 2012 där han uttryckte sig homofobiskt, kom upp till ytan. FA (Engelska fotbollsförbundet) stängde då av honom. I sin första match efter avstängningen med Burnley gjorde han sitt första Premier League-mål – mot Liverpool.

– Jag har förändrats mycket sen jag skrev det där på Twitter. Jag kan inte ens förställa mig att jag faktiskt skrev sånt, för det är något jag inte står bakom. Jag visste inte att den fanns. Jag trodde att min tweet var fake.

Fått rasistiska påhopp

– Jag kan inte tänka på var jag skulle vara nu om jag hade bott kvar i Wolverhampton. Förmodligen i fängelse. Det var bara en del av ett ställe där jag växte upp i. Mitt liv förr var en livsstil, och det säger en del att jag bara har en vän som inte har hamnat i fängelse.

Gray har fått utstå rasistiska påhopp under sin fotbollskarriär. Men tack vare Tommie Smith och John Carlos, som protesterade genom att vara tysta och hålla upp en hand i samband med medaljutdelningen under OS 1968, kunde Gray ignorera påhoppen. Han tyckte, precis som Smith och Carlos att det bästa sättet att protestera är genom att vara tyst.

Ja, 100 procent. Det är därför det finns en stor bild på dem tatuerad på min rygg. Jag ville verkligen det. Men jag vill också lyfta fram Peter Norman från Australien, som var där och stöttade dem. Det var en stor ögonblick. Han fick mycket hat efter men han visade att man kan stå där och göra skillnad. Du måste utnyttja din position när du kan göra det, säger Andre Gray.

Källor: BBC och The Telegraph.

Watford möter Ajax ikväll 18.00. Du kan se matchen direkt på Sportbladet.

Följ ämnen i artikeln