Förslag: tillfällig ersättare vid huvudsmäll

Fifa öppnar för regeländring efter bilderna på Tottenhamspelaren

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Tottenhams Jan Vertonghen tilläts spela vidare i Champions League-semifinalen tydligt påverkad efter en smäll mot huvudet.

Nu säger Fifa att man är beredd att diskutera tillfälliga inhoppare.

De inhopparna skulle få ersätta spelare som undersöks för hjärnskakning.

– Tillfälliga inhoppare specifikt för hjärnskakning är en möjlighet och något som är värt att diskutera, säger Michel D'Hooge, ansvarig för medicinska kommittén i Internationella fotbollsförbundet, till The Times.

– Men om man sätter in någon i tio minuter och den förste spelaren återvänder till planen utan att värma upp ordenligt kommer det sannolikt att leda till muskelskador – och då får vi problem med det också.

Tottenhams Jan Vertonghen undersöks efter huvudsmällen i Champions League-matchen mot Ajax.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Tottenhams Jan Vertonghen undersöks efter huvudsmällen i Champions League-matchen mot Ajax.

Organisationen Headway, som arbetar för att förebygga hjärnskador, föreslår att oberoende läkare ska ta beslut om en fotbollsspelare ska få spela vidare efter en smäll mot huvudet. D¨Hooge anser dock att oberoende läkare har svårt att bedöma spelare.

– Lagläkarna måste ansvara för sina egna spelare. De känner spelarna och är bättre på att bedöma om spelarna har varit medvetslösa eller om det är någon fara med dem.

Till neurolog

Vertonghen kolliderade med en lagkamrat och fick vård vid sidan av planen, under Champions League-matchen mot Ajax. Lagläkaren gav sedan Vertonghen klartecken till att fortsätta spela trots att han var medtagen och stapplade omkring. Han byttes sedan ut.

Belgaren genomgår tester och undersökningar och ska även uppsöka en neurolog som är specialist på idrottsskador.

Publicerad:

LÄS VIDARE