Fifa skärper agentreglerna – tar efter Sverige

Uppdaterad 2020-11-08 | Publicerad 2020-11-06

Fifa-cheferna skärper reglerna för agenter.

Slut på hemliga summor och svågerpolitik.

Nu skärper Fifa kraven på agenterna i fotbollsvärlden.

Från och med nästa år måste samtliga redovisa vad de tjänar på varje enskild spelarövergång.

Problemet agentfiffel har under den senaste tiden hamnat i nytt ljus – inte minst med tanke på Bahoui-affären.

Men det finns fler exempel.

I fjol häktades en av svensk fotbolls stjärnagenter misstänkt för grova skattebrott i samband med flera olika spelarövergångar. En utredning av Skatteverket visar att agenten tagit emot insättningar på 17,4 miljoner kronor utan varken redovisa eller betala skatt för dem.

Slut på hemliga summor

För att få slut på fifflandet skärper nu Fifa kraven på agenterna. Från och med nästa år är hemliga summor historia då samtliga måste redovisa vad de tjänar på varje enskild övergång, skriver BBC.

De nya reglerna, som kommer att testas under våren innan de börjar gälla ordentligt i september, liknar på många sätt de som Svenska fotbollsförbundet införde under 2018. I Sverige får klubbar, och spelare som går till svenska föreningar, bara göra affärer med godkända spelarförmedlare.

De kraven fanns inom Fifa fram till 2015 då man valde att ta bort dem. Nu erkänner man skrotningen av agentlicensen som ett misstag.

Svågerpolitiken stoppas

Fifas nya regler stoppar dessutom svågerpolitiken inom agentvärlden då klubbrepresentanter förbjuds äga andelar i spelarbyråer och familjemedlemmar inte längre får agera agenter så länge de inte är licensierade.

De nya reglerna förbjuder också trippelrepresentation, då en agent representerar både spelaren, köparen och säljaren. Även dubbelrepresentation förbjuds så länge agenten inte representerar spelaren och köpklubben.

Ersättningstak

Enligt Fifa spenderades knappt 57 miljarder kronor på spelarövergångar världen över under 2019.

– Jag säger inte att stora summor automatiskt leder till missbruk. Men ibland kan de få en agent att inte agera för spelarens bästa, säger James Kitching, director of Football Regulatory inom Fifa till BBC.

Därför sätts ett ersättningstak på tre procent på en spelares lön när agenten representerar spelaren eller köparen och sex procent när agenten representerar både spelaren och köparen.