Svaret på kritiken

”Gå tillbaka till grunderna”

Av: Johan Flinck, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett offensivt balanserat Sverige straffades hårt mot Portugal.

Nu flaggar Peter Wettergren för att Blågult kommer att vara mer defensivt igen när Nations League ska spelas klart.

– För oss handlar det väldigt mycket om att gå tillbaka till grunderna, att försöka hitta vår stabilitet, säger den assisterande förbundskaptenen.

Landslaget har blivit allt mer offensivt balanserat efter hand i höstens Nations League – men utan att få med sig några poäng.

I den senaste matchen, 3–0-förlusten borta mot Portugal, straffades Sverige också hårt, i och för sig mot ett av världens bästa kontringslag.

Efter förlusten vädrade Mikael Lustig och Pontus Jansson en viss kritik mot det egna spelet.

– När man går så mycket framåt mot världens bästa kontringslag då får vi inte tappa bollen så mycket och vi måste avsluta anfallen mer. Då får vi inte vara så här naiva, sa Lustig.

– Med facit efter i dag så skulle vi kanske justerat det, stått lite lägre och hållit igen i de här ytorna. Det är upp till Janne Andersson och Peter Wettergren att välja vilken väg vi ska gå, sa Jansson.

”Då brukar man få betala”

I dag samlades landslaget igen för tre matcher på en vecka: först Danmark borta i en träningsmatch och sedan Kroatien hemma och Frankrike borta när Nations League ska avslutas.

Då Janne Andersson är i coronakarantän och missar både matchen mot Danmark och Kroatien (han är dessutom avstängd i den sistnämnda) är det Peter Wettergren som tar över ansvaret.

Har ni valt väg, Peter?

– Vi har valt väg från den dag vi började. Sedan vill vi flytta fram våra positioner och försöka bli bättre som lag. Det är klart att när man möter de bästa lagen och försöker riska lite åt det ena hållet brukar man få betala lite åt det andra hållet. Portugal utnyttjade de sakerna på ett väldigt bra sätt, säger Wettergren på presskonferensen.

”Måste hitta smartness”

Nu väntas Sverige flytta tillbaka positionerna på plan när man ska försöka knipa den lilla chansen som finns att hålla sig kvar i högsta divisionen.

– För oss handlar det väldigt mycket om att gå tillbaka till grunderna, att försöka hitta vår stabilitet. Då måste man kanske börja med försvarsspelet.

– Men vi visade också i de matcherna, som i andra halvlek mot Kroatien och matchen i Portugal, att vi är tillräckligt skickliga också för att föra matcherna. Sedan måste vi hitta lite smartness i olika lägen där.

Tolkar jag dig rätt som att ni kommer att korrigera lite under den här samlingen, i varje fall i Nations League-matcherna?

– Som jag sa så kommer vi att försöka gå tillbaka och titta på några sekvenser från förra samlingen med spelarna och därifrån gör vi ett avstamp framåt hur vi ska gå vidare, säger Wettergren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.