Jonas Erikssons utspel: Gör om regeln!

Uppdaterad 2018-08-25 | Publicerad 2018-08-24

Bayern München avgjorde premiären i Bundesliga med ett anmärkningsvärt straffmål.

Den röriga situationen sätter fingret på en uppenbar orimlighet i regelboken, enligt Jonas Eriksson.

– Vad jag tycker? Gör om regeln, säger den förre stordomaren.

Bundesliga är i gång och Bayern München är ute efter sin sjunde (!) raka ligaseger. Men premiärmatchen hemma mot Hoffenheim blev knappast någon promenadseger.

Thomas Müller gav visserligen sitt lag ledningen efter att ha nickat in en hörna i den första halvleken – men Hoffenheim kvitterade efter paus sedan ungraren Adam Szalai fintat bort Jerome Boateng och tryckt in bollen hårt intill den bortre stolpen.

1–1 stod sig fram till den 80:e minuten då matchen avgjordes på ett märkligt sätt till Bayern Münchens fördel.

Hemmalaget tilldelades en straff efter att Franck Ribery gått i backen. Fram klev Robert Lewandowski för att åter ge sitt lag ledningen, men målvakten Oliver Baumann räddade den låga straffen. Fast inte bättre än att Arjen Robben tryckte in returen.

Gjorde mål på andra försöket

2–1?

Nej, efter att domaren granskat målet med hjälp av videosystemet VAR kunde han slå fast att nederländaren var inne i straffområdet när Lewandowski slog straffen.

Frispark till Hoffenheim, alltså?

Nej igen, för på videogranskning syntes att försvararna hade följt Robben och också varit innanför. Därmed hade båda lagen syndat. Och straffen slogs om.

På sitt andra försök bytte Lewandowski hörn och satte 2–1 i en match som slutade 3–1.

Domaren Jonas Eriksson är numera expert för SVT. När Sportbladet ber honom att syna situationen kommer han fram till att den är korrekt dömd av tidigare kollegan Bastian Dankert. Men att reglerna är orimliga.

– Domarna ska i dag SAMTIDIGT hålla koll på spelarna som tar sig in i straffområdet, titta på straffskyttens utförande samtidigt som hen ska bedöma om målvakten går för tidigt eller gör annat regelfel. Det är helt omöjligt att se allt och ha den positionen som domaren har, säger Eriksson och lägger till:

”Lika för alla inblandade”

– Det är dessutom en regel där de styrande i fotbollen accepterar att man får fuska, ”men inte för mycket”.

Det är bara naturligt att en försvarare följer efter någon som tjuvar in i straffområdet. Ändå straffas båda lika hårt. Det enda raka vore att skriva om regelboken, menar Eriksson. Han har till och med ett förslag på hur.

– Låt det alltid bli avspark vid mål eller inspark vid miss, ungefär som vid straffsparkar efter full tid, säger han.

Du menar att man inte ska få ta returer på straff?

– Precis. Det skulle bli konsekvensen. Då blir det lika för alla inblandade.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se