Bryter ut i tårar: ”Varit så orolig”

Zachrissons reaktion på domen

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Göran Zachrisson, 81, slapp fängelse.

I en ny SVT-dokumentär visas hur tv-legendaren bröt ut i tårar när domen kom.

– Nu gråter jag. Jag har varit så orolig, säger han.

SVT-medarbetaren Jens Lind har följt Göran Zachrisson på nära håll sedan juni 2018. Dokumentären är nu färdigställd och premiärsänds på SVT Play den 12 januari och i SVT1 den 14 januari klockan 20.00.

I den berättar Zachrisson att han hamnade i en negativ spiral efter de tragiska dödsfallen inom familjen då både hans fru Gunilla och son Jonas gick bort i cancer. Att det i förlängningen ledde till att han tappade kontrollen över alkoholen.

– Jag saknar ju Gunilla. Du behöver den här kontakten. Är det så att du lever med en annan så är det mycket lättare att inte dricka, säger Zachrisson i dokumentären.

”Så det var bra?”

I början av oktober fick han sin dom för den rattfylla han gjorde sig skyldig till vintern 2018. ”Zacke” sitter vid köksbordet tillsammans med advokaten Anders Norlander när domen tillkännages av tingsrätten.

– Du döms för grovt rattfylleri. Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst 40 timmar, berättar advokaten Norlander.

– Så det var bra, det här? Jag åker inte in i finkan?, undrar Zachrisson.

När advokaten förklarar att det är en icke frihetsberövande dom bryter Zachrisson ut i tårar av lättnad.

– Nu gråter jag. Jag har varit så orolig, du kan inte ana, säger han.

”Då får jag panik”

I dokumentären berättar 81-åringen att fängelse var hans största skräck:

– Låser man in mig får jag panik. Det är något som känns ruggigt med det. Därför fick jag också panik när jag hörde ordet fängelse. Jag tänkte att ska jag sitta i en sådan där så kommer jag inte klara av det. Sedan tänkte jag direkt på hunden (Greta). Vem ska ta hand om jycken då? Det är ju mitt ansvar…

Zachrisson gjorde nyligen comeback i tv-rutan då han ledde Viaplays sportkrönika på annandag jul. Det återstår att se om han får fortsatta uppdrag av tv-kanalen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN