GUIDE: Inför Roma–Juventus

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

Roma jagar Champions League-biljett. Och man gör det mot suveräna ligamästaren Juventus.

Toppmötet i Serie A sänds på Sportbladet. Här är alla förutsättningar.

Roma

 Förväntad startelva:

(4-2–3–1)
Mirante–Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov–N’Zonzi, Cristante–Zaniolo, Pellegrini, El Shaarawy–Dzeko

 Säsongen:

Egentligen ska väldigt få ord vara rättstavat under den här punkten. För Romas säsong går inte att beskriva som annat än kaotisk. Av de fascinerande många nyförvärv som sportchefen Monchi (som för övrigt kickades under säsongen) hittade i fyndlådan i somras så är det få som levererat. Något som inneburit att Roma har haft det rörigt och tufft under säsongen. Likväl är man trots allt nu i högsta grad med i kampen om topp-fyra.

 Formen:

Efter mörker kommer ljus, trots allt. Om man ser till formraden på sistone verkar Roma hittat någon form av stabilitet under Claudio Ranieri, som tog över tränarrodret efter att Eusebio Di Francesco fick sparken i början av mars.

Utropstecken:

Med CL-platsen inom räckhåll så är en hemmamatch mot ett mätt Juventus en match som bara måste vinnas. Och sett till att Roma ändå verkat hitta viss resultatmässig harmoni så är det inte omöjligt att tro det heller. Kanske är det 19-årige mittfältaren Nicoló Zaniolo som blir frälsare? Ett av Romas få riktigt positiva utropstecken under säsongen.

Frågetecken:

Det är väl egentligen inte ett frågetecken – eller jo. För den svenska landslagsledningen är det ju det. Robin Olsen har blivit av med förstaspaden i Romamålet, och Antonio Mirante har varit Ranieris förstaval under de senaste förlustfria matcherna. Svensken kan nog inte räkna med mycket mer speltid innan det är dags för nästa landslagssamling.

Juventus

Förväntad startelva:

(4-4-2)
Szczesny–Spinazzola, Chiellini, Bonucci, Cancelo–Cuadrado, Pjanic, Matuidi, Bernadeschi–Kean, Ronaldo.

Säsongen:

Om vi ser på det inhemska ligaspelet så har det varit sedvanligt överlägset och ohotat. Ligatiteln kändes säkrad innan ens vårblommorna hunnit få knoppar. Däremot är Champions League-uttåget i kvartsfinalen mot Ajax en rejäl smolk i bägaren när ”La Vecchia Signora” summerar säsongen 2018/2019.

Formen:

I och med att ligatiteln i praktiken säkrades så tidigt som den gjorde så har Juventus inte haft någon anledning förutom äran att konservera någon sorts formkurva. På senaste fem matcherna har det ”bara” blivit två segrar.

Utropstecken:

Cristiano Ronaldo i all ära. När Juventus säkrat titeln så pass tidigt har det gett plats åt yngre förmågor att briljera. Unge italienaren Moise Kean är kanske det främsta exemplet. 19-åringen har gjort sex mål på elva matcher, och är säkerligen sugen på fler innan Serie A-säsongen är officiellt slut.

Frågetecken:

Svårt att inte sätta frågetecken för motivationen här. Juventus säsong är egentligen redan över och äran är som sagt allt som står på spel. Och ja, Cristiano Ronaldos totala målfacit också.

Publicerad:

LÄS VIDARE