Liverpool vann supercupen efter straffdrama

Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2019-08-14

En supercup förlorades på straffar.

En annan supercup vanns på straffar.

Reservmålvakten Adriáns stödjeben plockade Tammy Abrahams straff – och skickade Liverpool rakt upp på segerpodiet i den europeiska supercupfinalen mot Chelsea i Istanbul.

– Välkommen till Liverpool. Det har varit en galen vecka, säger matchhjälten till BT Sports.

Liverpool FC

Champions League-finalsegern i våras i Madrid tog Liverpool till platsen där deras senaste CL-titel innan dess bärgades 2005.

Istanbul (fast på Vodafone Park i stället för Atatürkstadion).

Där väntade Europa League-mästaren Chelsea i en helengelsk match om den europeiska supercuptiteln.

Och om de hade förväntat sig ett lika håglöst Chelsea som det som visade sig på Old Trafford i Premier League-premiären i helgen så hade de fel.

Chelsea, med ett på pappret vassare lag än det som förlorade med 0–4 mot Manchester United, visade fina intentioner direkt.

Efter 36 minuter skulle Olivier Giroud hitta supercupfinalens första mål. En fin djupledsboll hittade den franske anfallaren, som kyligt och lågt placerade in 1–0 för de blåa efter 36 minuter.

Drömanfall

Lägg därtill att både nyförvärvet Christian Pulisic och inhoppande Mason Mount hann få mål bortdömda för offside under matchens gång.

Liverpool? De hittade en kvittering i inledningen av andra halvlek.

Roberto Firmino, kort efter att ha blivit inbytt, frispelade Sadio Mané, som efter visst krångel lyckades dundra in 1–1 i öppet nät.

Och senare i halvleken kunde det mycket väl också blivit ett ledningsmål för Merseyside-gänget, om det inte vore för några strålande räddningar från Kepa Arrizabalaga i Chelseamålet.

I förlängningen som följde domare Stephanie Frapparts slutsignal (den första kvinnliga domaren att döma en Uefamatch på herrsidan) så skulle dock Kepa överlistas – efter ett drömanfall.

Sadio Mané i djupet till Roberto Firmino. En klinisk passning snett inåt bakåt till Mané som tagit ny position.

Och pang. Ribba in. 2–1.

”Försökte stanna”

Ridå för Chelsea? Nej då.

Bara några minuter senare skulle Liverpoolmålvakten Adrián komma ut feltajmad mot Tammy Abraham i straffområdet.

Chelseaanfallaren föll – precis som Frapparts hand i riktning mot straffpunkten efter situationen.

– Jag försökte stanna. Jag tror ändå jag rörde honom, men han sökte den, säger Adrián till BT Sports om situationen.

Jorginho gjorde oavsett inga som helst misstag.

En näve förlängningsminuter till på det så hade vi desto fler straffar.

”Är jätteglad för laget”

Väl där fick Adrián sin revansch för straffen han relativt nyss hade orsakat.

Efter nio raka mål i straffläggningen klev Tammy Abraham upp för Chelsea. Adrián chansade åt sitt vänsterhörn – men lämnade stödjebenet kvar. Just där träffade Abraham med sin raka och låga straff.

– Jag är jätteglad för laget, att vinna den här troféen och också oerhört glad att spela här inför dessa fans. Det var en lång match men med ett skönt avslut för oss, säger Adrián.

Liverpool fick därmed fira säsongens första titel – efter att att ha förlorat på just straffar i den engelska supercupen, Community Shield, tidigare mot Manchester City.