Fotbolls-VM

Tim Sparvs uppmaning: Vi måste fortsätta prata om Qatar

Av: 

Erik Ekerlid

FOTBOLL

Tim Sparv ryter ifrån.

I ett öppet brev uppmanar den finländska landslagsmannen andra fotbollspelare att göra sina röster hörda kring situationen i Qatar inför VM 2022.

– Du kan samla mod, införskaffa information, engagera dig och prata om det, skriver han på The Players Tribune.

Få har nog undgått problematiken kring nästa års VM i Qatar.

Amnesty har beskrivit arbetsförhållandena i landet som ”slavliknande” för de tusentals gästarbetare som jobbar med att bygga arenorna till mästerskapet. Den senaste siffran vittnar om att minst 6 500 gästarbetare dött i projektet.

Finlands landslagsman Tim Sparv har varit en av de spelare som varit mycket kritisk till Fifas beslut att ge landet mästerskapet. Nu uppmanar han andra spelare att sätta sig in i situationen och våga prata om det.

Tim Sparv

– Jag uppmanar alla spelare som deltar i kvalen att åtminstone tänka på hur arbetarna blir behandlade, och hur deras familjer påverkas. Tänk på privilegiet vi har som fotbollsspelare och makten vi har med våra plattformar. Arbetarna har inte samma plattformar, men vi kan stödja dem genom att berätta deras historia och höja våra röster tillsammans, skriver han.

Sparv är självkritisk och menar att hela fotbollsvärlden, inklusive han själv, ”vaknat för sent”. Men han tror att det fortfarande går att göra skillnad.

– Vi kan fortfarande förbättra liv. Vi kan se till att bättre beslut blir tagna i framtiden. För att göra det, måste vi behålla strålkastaren på Qatar. Om du kan samla modet, införskaffa dig information, engagera dig och prata om det. Prata med en journalist, skriv en tweet, lägg upp något på Instagram. Kom i kontakt med gästarbetarna, representanter, organisationer för mänskliga rättigheter eller ditt spelarfack, och fråga hur du kan hjälpa arbetarna på plats.

Finland ligger just nu tvåa i sin kvalgrupp och har chans att nå VM.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot ca 3,5 miljoner kronor på Europatipset. Kan du hitta spikarna, skrällarna och 13 rätt? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

The Guardian: 6 500 döda vid Qatars VM-byggen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM

Qatar

Mänskliga rättigheter