EU: Nej till mästerskap i diktaturer

Publicerad 2021-11-24

Ska mästerskap hållas i diktaturer? Ska toppklubbarna kunna bryta sig loss i superligor? Ska fotbollen kunna styras utan att supportrarna får säga sitt?

I går sa EU-parlamentet sitt.

De svarar nej på samtliga frågor.

För två månader sedan rapporterade Sportbladet om en resolution som antogs med stor majoritet i EU-parlamentet. I den uppmuntrade EU sina medlemsstater att sätta press på Förenade Arabemiraten och bojkotta världsutställningen i Dubai.

Det var den dittills starkaste markeringen mot nationen som bryter mot mänskliga rättigheter och använder sig av kafala-systemet när det gäller utländska gästarbetare. Sportbladet frågade Liberalernas ledamot Karin Karlsbro, som varit drivande i frågor om sportswashing, om det kunde ses som ett första steg mot att markera även mot idrottsarrangemang i liknande länder, som exempelvis VM i Qatar nästa år.

– För att idrotten ska få stå fri från politiken kan vi inte sitta ned och se på när den här typen av evenemang fortsätter att kapas, sa Karlsbro.

I går togs det steget.

EU antog en resolution som drivits fram av den före detta polske landslagstjärnan och numera krisdemokraten Tomasz Frankowski, rapporten EU Sports Policy, där man mer detaljerat tar ställning till politiska frågor kring idrotten.

I rapporten uppmuntras idrottens makthavare och organisationer att ”stå för mänskliga rättigheter och demokratiska principer i alla sina handlingar, särskilt när det gäller att fördela arrangörsskap till stora idrottstävlingar, liksom i valet av sponsorer. Stora mästerskap ska inte längre ges till länder där dessa fundamentala rättigheter och värderingar konsekvent kränks”.

Rapportern har välkomnats

Dessutom trycker rapporten på att supportrar är en vital del av idrotten, som bör involveras i beslutsprocesser.

”Även om den senaste tidens kris har visat att även om idrott kan fortgå även utan åskådare, är supporterkulturen en omistlig del av idrottsupplevelsen. Därför är det viktigt att erkänna supporterorganisationers status inom sport genom att involvera dem i hur den styrs”.

Rapporten har välkomnats från flera håll. Från fotbollens supporterorganisationer, förstås. Men också av Fifa och Uefa. Fifa tar fasta på att rapporten talar om att agentverksamheten måste reguleras, och ser det som ett stöd för sina egna reformer. Uefa fastnar för att rapporten tar ställning mot så kallade Super-ligor, likt den Uefa tog strid mot i våras när toppklubbarna försökte slita sig loss och bilda en egen serie.

– Budskapet är klart: Europa och européerna motstätter sig fundamentalt utbrytarprojekt som den misslyckade Superligan, som hotar värderingarna inom europeisk idrott, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Och frågan om var mästerskap ska arrangeras och inte arrangeras?

Den förbigår både Uefa och Fifa med tystnad.