Fem punkter: Malmö FF-Lugano

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Per Bohmans fem punkter från FC Lugano-Malmö FF.

1. Hemmaplan på bortaplan – förnedrande

FC Luganos hemmaplan anses inte värdig Europaspel och klubben tvingades spela mot Malmö FF i Sankt Gallen i andra sidan Schweiz. Lugano har knappt någon publik att tala om på sin ordinarie arena och inte mer än ett par hundra hemmafans orkade ta bilen 25 mil tvärsöver landet för att se favoritlaget. I stället var det runt tusen sjungande skåningar som ockuperade Kubynpark och gjorde den till hemmaplan. Detta jämngrå Lugano är ingen älskad klubb – har aldrig haft någon supporterbas att tala om – men det måste ändå varit förnedrande för schweizarna.

2. Sprang runt som levande döda

Bortasupportrarna dominerade och hade rejäl röststyrka. En klen tröst då MFF-spelarna var märkligt kraftlösa. Inte bara den öde arenan stank menlös La Manga-fotboll. Det gällde även det försäsongsfattiga spelet på planen. Uwe Rösler slog inför matchen fast att MFF inte led av någon baksmälla efter urladdningen mot Örebro och det missade guldet. Där fick han sannerligen fel. MFF såg hemska ut i den första halvleken och Lugano var i princip lika svaga. Det såg ut som att 22 spelare tryckt i sig en karta sömntabletter inför matchen så som de raglade runt likt levande döda ute på gräset.

3. Omringad, isolerad och avväpnad

MFF fick smaka på sin egen beska medicin. Uwe Röslers manskap blev inte sönderpressade – det vore överdrivet att påstå det – men ett i grunden beskedligt Lugano kunde trasa sönder svenskarnas uppbyggnadsspel. Fouad Bachirou har kanske varit allsvenskans bästa spelare med bollen på små ytor de senaste åren, men här blev han både omringad, avväpnad och isolerad. Malmö hade svårt att involvera wingbacks och mittfältare. I stället reducerades det offensiva spelet före paus till rätt planlösa lyror mot Jo Inge Berget och Markus Rosenberg. Den senare hade en sån där ofokuserad match då han likt en övertaggad sheriff sköt vint och snett på allt som rörde sig.

4. Sämsta insatsen för säsongen – räddades av Dahlin

Efter en timmes spel ville man springa ut på planen till närmaste MFF:are och ruska om honom. Ställa frågan: ”Vad i helvete är problemet?” För den andra halvleken blev en minst lika gräslig tillställning trots att den här matchen ju betydde allt för föreningen. Jag kan inte minnas att skåningarna gjort en sämre insats på hela säsongen. Eller ställer man för höga krav på ett svenskt lag ute i Europa? Jag tycker nog ändå inte det. Man har rätt att vänta sig så mycket mer av det här rutinerade lagbygget som är så vana vid spel på kontinenten. MFF var superslarvigt, osynkat och slappt – själva motsatsen till den av Rösler frampiskade energifotboll som skövlat ner motståndare efter motståndare under stora delar av säsongen. När missade MFF så många passningar – eller uppträdde så lamt – senast?

Sanningen är att MFF hade tur. Lugano lyrade in flera inläggsfrisparkar som mycket väl hade lett till ett baklängesmål om inte Malmö haft marginalerna med sig.

En ensam spelare kan sätta sig på planet hem från Schweiz och inte skämmas för sin insats. Det är ständigt säkre Johan Dahlin. Vi på Sportbladet utnämnde veteranen till allsvenskans bästa målvakt 2019 och det står vi fast vid. Han har inte gjort ett enda poängavgörande misstag under säsongen, spikade igen även mot Lugano och ordnade ett kryss.

5. Det är inte över – men kunde varit så mycket bättre

Malmö FF får alltså en rejäl kölhalning i de här spalterna efter en icke-insats. Betyder det att MFF:s Europachansen är döda och begravna? Tvärtom är de rätt okej. Eftersom FC Köpenhamn kryssade hemma mot Dynamo Kiev har Malmö det fortfarande i egna händer inför de avslutande två omgångarna. Segrar mot ukrainarna hemma och danskarna på bortaplan så är avancemanget klart.

Men läget hade ju kunnat vara så mycket mer gynnsamt!

Med risk för överord: Lugano var faktiskt inte mycket vassare än ett genomsnittligt allsvenskt mittenlag. Det här var en match som MFF verkligen – verkligen – borde ha vunnit.

Laddar Matchöversikt
Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.