Förlorarna deppade – men skickade ett budskap

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LYON. De nederländska spelarna deppade i en halvtimme innan de lyfte blicken och summerade ett mycket lyckat världsmästerskap.

Möjligen skickade de ett budskap till övriga länder också.

– Vi har ett bra fotbollsförbund som investerar och är stolta över oss, säger Anouk Dekker till Sportbladet efter matchen.

Nederländerna har gått från att vara en b-nation till Europas bästa de senaste två mästerskapen. Desiree van Lunteren sammanfattade känslorna efter finalförlusten bra.

– Jag är lite ledsen eftersom vi inte vinner. Men vi ska vara stolta. Vi jobbar hårt för det i dag, men USA har ett bra lag och ja...

Du ställdes mot Megan Rapinoe i matchen, berätta om det.

– Jag tycker att jag gör det bra. Jag stoppar henne i min ficka, haha. Nej, men det är en bra spelare och jag höll henne kort för att hon inte skulle få någon chans. Ibland fungerar det, ibland inte.

”Kanske, kanske inte”

Ni gav USA en bra match och lät dem inte göra mål i första halvlek, som enda lag i turneringen.

– Ja. De fick en straff och gjorde mål, vi hade tid kvar att göra ett mål också, men sedan gör de 2–0 och då är det inte över, men väldigt tufft.

Vad tycker du om straffen?

– Jag står inte jättebra placerad, men från min position ser det inte ut så. Kanske, kanske inte.

”Vi har galna fans”

Anouk Dekker startade matchen i mittförsvaret, ett taktiskt val av Nederländernas förbundskapten.

– Vi ville ha långa spelare i straffområdet. Vi vet att USA spelar in höga bollar ibland och vi kände efter 60 minuter att vi kan klara det, säger Dekker, som var besviken, men inte nedslagen efter finalförlusten.

– Det är en stor besvikelse, men om några timmar kommer nog det nog ha gått över. Det är tråkigt när man är så nära.

Ni kom från ingenstans och har spelat EM- och VM-final på två år nu, vad är hemligheten?

– Vi har ett bra fotbollsförbund som investerar i och är stolta över oss. Vi har så mycket kvalité i laget trodde att vi kunde vinna den. Media och andra trodde kanske inte på det, men vi var så nära nu. Vi har spelat två finaler, det är inte tur. Vi har galna fans också, de är alla orange och sjunger och marscherar för oss. För två år sedan visade vi Europa vilka fantastiska supportrar vi har och nu visade vi hela världen. De gör oss flera procent bättre på plan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.