Bomben i Norge – sparkar succétränaren

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Tre raka ligatitlar och för tillfället tvåa i norska Elitserien.

Trots det sparkas Rosenborgs tränare Kåre Ingebrigtsen med omedelbar verkan – ett beslut som rör upp känslor i Norge.

”Det sägs att man aldrig ska byta favoritlag men i dag gjorde jag ett undantag”, skriver tränarens bror Kevin Ingebrigtsen på Twitter.

Kåre Ingebrigtsen, 52, har fört Rosenborg till tre raka ligatitlar i överlägsen stil.

Därtill har den norska storklubben under tränarens ledning tagit två cupguld och tog sig så sent som i går vidare från den första kvalomgången till Champions League.

Trots det valde Rosenborg, som för tillfället är tvåa i norska Eliteserien, i dag att sparka Ingebrigtsen med omedelbar verkan.

– Vi har haft bra resultat men vi tycker att trenden har varit för dålig, säger klubbens ordförande Ivar Koteng enligt VG och tillägger:

– Vi tar risker. Det är inte säkert att resultaten blir bättre under hösten eller nästa år, men på lång sikt så tror vi att vi gör rätt.

Beskedet att Ingebrigtsen sparkas slog ned som en bomb när tillkännagivandet kom på torsdagseftermiddagen.

”Sensationellt”

Flera norska fotbollsprofiler har uttalat sig med stor förvåning över beslutet.

”Med några få undantag har Rosenborg underpresterat hela säsongen. Har verkat mätta, nästintill likgiltiga i perioder. Men att sparka Kåre Ingebrigtsen mitt emellan två kvalrundor till CL är milt sagt sensationellt”, skriver Kenneth Fredheim, som är expert på norska Eurosport, på Twitter.

Även TV2:s expert Jesper Mathisen har svårt att förstå varför Ingebrigtsen får lämna.

”Han var och är väldigt omtyckt, så i kväll är spelarna lika förvånade och chockade som oss. Helt enkelt ett konstigt beslut”.

Han tar över

För Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen, som tog sju ligatitlar med RBK under storhetstiden på 80- och 90-talet, kom beskedet som en blixt från klar himmel.

– Jag är lika överraskad som resten av Norge. Jag såg inte den komma. De sparkar en tränare som har lett Rosenborg till tre ligaguld på raken, två cupguld och Champions League-spel. Som jag har förstått det så har det inte varit något missnöje i spelargruppen heller, säger han till Dagbladet.

Den som tagit beskedet hårdast verkar dock vara Kåre Ingebrigtsens lillebror, Kevin Ingebrigtsen, som på Twitter skriver:

”Det sägs att man aldrig ska byta favoritlag men i dag gjorde jag ett undantag”.

Tills vidare tar nederländaren Rini Coolen över tränaransvaret i Rosenborg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN