Manchester United vann FA-cupen - efter förlängning

Publicerad 2016-05-21

Första cupsegern sedan 2004

För första gången sedan 2004 vann Manchester United FA-cupen.

Finalen mot Crystal Palace avgjordes dock först i förlängningen.

I den 110:e minuten gjorde Jesse Lingard 2-1 och sköt titeln till Manchester United.

I en repris på finalen 1990 möttes Crystal Palace och Manchester United i lördagens FA-cupfinal. Precis som för 26 år sedan var det Manchester United som kom att bärga titeln.

Det var just Manchester United som skapade de flesta chanserna under den första timmen, men trots flera bra lägen fick de inte in bollen.

I den andra halvleken drabbades laget också av en tung smäll, då Marcus Rashford blev liggande efter en situation i Crystal Palace straffområde och fick bytas ut i den 72:a minuten.

Strax därefter kom nästa kalldusch för Manchester United.

I den 78:e minuten kunde nämligen Crystal Palace ta ledningen. En hörna från Jason Puncheon nickades bort utav Marouane Fellaini. Bollen gick dock till Joel Ward som drog in den mot straffområdet igen. Puncheon kunde kontrollerat ta ner bollen och på vrist dra in den vid den främre stolpen, till 1-0.

Utvisad i förlängningen

Tre minuter senare skulle dock Manchester United komma att kvittera.

Wayne Rooney tog en lång löpning och lyfte in bollen mot Marouane Fellaini som bröstade vidare till Juan Mata. Spanjoren klippte till direkt och bollen kunde leta sig in i mål efter att ha gått mellan ett par försvarsben.

– Vi skapade fler chanser i första, vi hade sex chanser och de två om jag räknade rätt. I den andra måste jag säga att det var jämnare, säger Manchester United-managern Louis van Gaal i Viasat Fotbolls sändning.

Då inget av lagen lyckades göra ytterligare ett mål under full tid blev det förlängning.

I den 105:e minuten drabbades Manchester United av ytterligare en tung smäll. Chris Smalling stoppade upp ett Crystal Palace anfall - genom att liggande hålla i Yannick Bolasie. Situationen innebar att Smalling drog på sig sitt andra gula kort och visades ut.

Flest FA-cuptitlar någonsin

Trots en man mindre kunde dock Manchester United gå vinnande ur finalen. Efter att Luis Antonio Valencia tagit sig fram längs högerkanten och slagit ett inlägg längs marken, bröts bollen rakt ut till inhopparen Jesse Lingard som i den 110:e minuten kunde göra 2-1. Trots en man mer kunde Crystal Palace inte få in en kvittering, utan Manchester United kunde säkra titeln.

– Med tio man visade mina spelare en fantastisk laganda och det var anledningen till att vi vann, säger Louis van Gaal.

För just Louis van Gaal kan det ha varit sista matchen som Manchester United-manager. Strax efter slutsignal kom BBC med uppgifter om att José Mourinho i början av nästa vecka kommer presenteras som ny Manchester United-manager.

Segern innebär att Manchester United för första gången sedan 2004 vunnit FA-cupen. I och med turneringsvinsten tangerar klubben även Arsenals rekord på tolv FA-cuptitlar.