Det kan bli Göteborgs räddning

Av: Anton Johansson, Emelie Fredriksson, Hilda Djupenström

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Igår kom beskedet om att Kopparbergs/Göteborgs elitverksamhet läggs ned – men klubbens advokat letar sätt att rädda det damallsvenska laget.

Enligt SvFF:s jurist Christine Stridsberg är det inte kört, men det kan bli krångligt.

– Det är en balansgång och situationer som dessa prövas från fall till fall, säger hon.

Kopparbergs/Göteborg lägger ner sin elitverksamhet efter ett styrelsebeslut trots att laget tog SM-guld för bara drygt en månad sedan.

Klubben har tagit in advokatbyrån MAQS för att lösa situationen så bra som möjligt för berörda spelare i klubben. Men advokaten Carl Fhager berättar också om ett parallellt spår där de i stället skulle kunna hitta en större förening och på så sätt skapa en ny kostym för verksamheten, vilket han först sa till GP.

– Det jag resonerade lite mer hypotetiskt om i GP är inte en överlåtelse av rättighet. Det är att den klubben som har en rättighet byter namn. Då blir det mer odramatiskt. Det namnbytet ska fortfarande godkännas av förbundets styrelse, säger Fhager.

Regerande mästarna har hopp om fortsatt existens?
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Regerande mästarna har hopp om fortsatt existens?

Tidigt skede

Carl Fhager menar att de inte har kommit så långt i sitt arbete eftersom det är så nytt och att någon kontakt med annan klubb inte finns än.

– Vi vet inte ens om det blir så här och vi vet inte om vilken förening som skulle vara aktuell utan det får man titta på i detalj om det i så fall är möjligt.

Det här handlar bara om ett rakt namnbyte fast en annan förening ändå går in i klubben?

– Ja, precis. I så fall kan man kanske över tid, vilket har hänt tidigare, göra en sammanslagning om ett år eller två. Då får man tillämpa de föreskrifterna om hur det ska gå till.

Hur skulle ett namnbyte hjälpa situationen?

– Det är i ett väldigt tidigt skede det här. Det är i så fall en del av ett paket där man har ett djupare samarbetsavtal kring faciliteter, träningsanläggning och annat.

Är det troligaste scenariot att hitta en ny investerare och ha kvar Göteborg FC på det sättet?

– Jag gissar inte vad som är troligast eller inte. Utan jobbar på parallella spår. Men det här är inte en ekonomisk fråga. Det är inte så att Kopparbergs/Göteborg gör stora förluster. Det här handlar om att hitta en starkare lösning för damfotbollen på lång sikt. Det är det vi jobbar för. Parallellt med det så får man ett ansvar för spelarna som är i klubben nu, säger Fhager.

SvFF: Namnbyte inget hinder

Enligt Christine Stridberg, jurist i Svenska fotbollförbundet, är ett namnbyte i sig inget hinder för att behålla platsen i damallsvenskan. Så länge föreningens medlemmar röstat för namnbytet kan det prövas – och, så länge det inte är stötande eller kan förväxlas med ett annat lag, godkännas – av SvFF eller RF.

– Det är i allmänhet inget problem, säger hon.

”En balansgång”

Men strukturella förändringar i föreningen kan vara lite knepigare, förklarar Stridsberg.

– Det finns lite olika sätt att strukturera om föreningens verksamhet. Om ett lag bryter sig ut och startar en ny förening får man börja om från början, i botten av seriespelet, säger hon och fortsätter:

– Men om man vill flytta över en viss del, till exempel ett visst lag, går det i vissa fall att behålla sin plats i serien och i andra inte. Det är en balansgång mellan att möjliggöra stabilisering i föreningar kontra den sportsliga integriteten. Ett lag ska exempelvis inte kunna köpa sig platser högt upp i seriesystemet, så mycket beror på skälet till sammanslagningen.

Om damlaget från Kopparberg/Göteborg FC flyttar över till en annan förening, kan de då behålla platsen i damallsvenskan?

– Det beror på hur man gör det. Det är svårt att säga något med 100 procents säkerhet, det finns ingen mall för något vi typiskt skulle ha tillåtit. Det går inte att säga att något är kört, men föreningar högt upp i seriesystemet har ju vissa ytterligare krav på sig. Det måste prövas från fall till fall.

Enligt regelverket måste lagen som ska spela damallsvenskan 2021 ha ansökt om elitlicens senast den 31 december.

– En förening vars lag som efter den 31 december meddelar att man inte kommer att ta platsen i sin serie har inte rätt att delta i seriespel kommande säsong, säger Anna Lögdegård, tävlingsansvarig i SvFF.

Detta innebär en tight deadline för den klubb som vill ta över KGFC:s plats i serien. Men när Sportbladet pratade med SvFF under onsdagen hade klubben inte ännu avsagt sig sin damallsvenska plats.

Storsponsorn vill rädda klubben

Lyssnar man på klubbens storsponsor Prioritet Finans finns en stor vilja att rädda kvar klubben. Ordförande Nils Wiberg vill inte se damallsvenskan 2021 med lag från Stockholm respektive Skåne och inget från Göteborg.

Foto: Daniel Stiller
Nils Wiberg, vd Prioritet Finans

Wiberg berättar för SVT att han har fått många samtal under dagen från alla möjliga håll och att många är intresserade av att sponsra.

– Jag kan tänka mig att vi kan gå med i en sammanslagning tillsammans med ett antal investerare, säger han till SVT.

Han menar att det finns möjligheter att växla upp men att de inte hunnit diskuterat något konkret än.

– Svaret är ja. Men det beror på konstellationen. Det kan ske en hel del de närmaste dagarna, säger Wiberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.