Svenska Cupen fotboll (herrar)

Hammarby cupmästare – vann efter straffar

Historisk första cuptitel för Hammarby

Av: 

Fredrik Andersson

Michael Wagner

Hugo Månsson

FOTBOLL

Cupfinalen mellan Hammarby och Häcken fick avgöras på straffar.

Väl där sköt Astrit Selmani hem titeln till Bajen.

– Det är skönt att tysta folk lite, säger Abbe Khalili.

Mållöst efter 90 minuter och mållöst efter två förlängningskvartar – trots chanser från bland annat Gustav Ludwigson och Ali Youseff.

Cupfinalen mellan Hammarby och Häcken fick avgöras på straffar, en straffläggning som avgjordes utan Alexander Jeremejeff och Jeppe Andersen som båda fick syna det röda kortet, den förstnämnde efter en ”skallningsrörelse” mot Bajen-målvakten David Ousted.

Väl i straffläggningen missade Bénie Traore Häckens fjärde straff, en miss som blev kostsam då Hammarby satte samtliga fem, där Astrit Selmani skickade in den avgörande.

Cuptiteln till Hammarby, klubbens första.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Europaspel väntar

Hammarbys tränare, Stefan Billborn, som enligt Sportbladets uppgifter kommer få sparken:

– Jag är jätteglad att vi vann, för killarnas skull, för klubben så klart och för fansen.

Vad betyder segern för dig personligen?

– Vi har vunnit cupen. Jag har fått den frågan hela tiden, om jag ska få sparken eller inte, det är inte jag som bestämmer den frågan. Jag tycker vi gör en bra cupfinal.

Men inombords, att vinna titeln?

– Tom, det byggs upp inför den här matchen, man känner med alla från vaktmästare till mattanter, jag vet inte hur många tusen det var som stod här innan… Det är nog mest det, att man ”puh”, man känner för föreningen och alla som är runt klubben.

Astrit Selmani till SVT:

– Det betyder oerhört mycket, det har alltid varit snack om att vi inte vinner, att det inte finns några titlar, nu har vi en titel. Folk säger att vi är ute ur allsvenskan, jag förstår inte, det är 22 matcher kvar. Så länge folk fortsätter snacka skit kommer jag fortsätta öka takten.

Abbe Khalili om Selmanis citat till SVT om att tysta alla tvivlare:

– Ja, det är skönt att tysta folk lite. Det har varit mycket "Hammarby snackar och de har inte vunnit något" och nu vann vi en titel. Det är skönt. Jag kom hit av en anledning att försöka ta titlar med klubben och detta var ett steg i rätt riktning.

I och med att Hammarby vann cupfinalen får laget kvala till kommande säsongs Europa Conference League. Hade Bajen förlorat hade Djurgården fått den platsen.

– Nu är det skönt. Men det är inget som vi har tänkt på. Vårt fokus har varit på att vinna matchen, det är vad det handlar om. Sedan är det klart att det är skönare att ta Djurgårdens Europaplats, men vi fokuserar på vårt egna. Och nu är vi där. Det är det viktigaste, säger Khalili.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Svenska Cupen fotboll (herrar)

LÄS VIDARE

Ibrahimovic på plats under cupfinalen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Cupen fotboll (herrar)

Hammarby IF

BK Häcken

Fotboll