Damallsvenska panelen: Hon har imponerat mest

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Håller Sportbladets damallsvenska experter fast vid sina guldtips, eller har de börjat vackla?

Vi kan avslöja att det skiljer sig.

Här får du även svaret på vilken spelare som har imponerat absolut mest, vem som ska rycka upp sig och vad våra experter vill passa på att hylla samt gnälla på när de får chansen.

Kristoffer Bergström, reporter och krönikör:

1. Vem har imponerat på dig mest i år?

”En otroligt engagerad spelare som alla vill ha i sitt lag och som motståndarna fruktar”. Jag gäspade åt den uppenbara överdriften i KDFF:s pressmeddelande i vintras.

För mig var Therese Sessy Åsland dittills mest känd för att ha höjt rösten mot kroppshets och utseendefixering.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sedan kom serien igång och norskan började trolla. Från sin innermitt har Sessy varit delaktig i alla uppspel. Hon har gjort fyra mål, samtliga poänggivande, fyra assist och säkert lika många hockeyassist. Hon är det enskilt största skälet till att ett försvarssvajande lag som Kristianstad kan norpa CL-platsen från Linköping.

Vad har ni ens att sätta emot, mina kollegor i den här enkäten? Mimmi? Maron? Glodis? Jojo, de är bra, men det finns bara en spelare som alla fruktar.

2. Vilken spelare ska rycka upp sig?

Hannah Wilkinson får lägga gitarren och studieböckerna åt sidan ett tag och nöta avslut. När vi pratade inför säsongen intygade hon att målskyttet skärpts av tiden i Portugal.

Djurgården ser ut att rädda nytt kontrakt i år tack vare sitt försvarsspel, men något behöver hända offensivt. Något behöver hända med Wilkinssons målnolla.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

3. Vad bör hyllas i årets damallsvenskan?

Oförutsägbarheten. Rosengård nollas av Djurgården men utklassar Göteborg. Uppsala krossar Umeå och Eskilstuna. Linköping toppar tabellen och förlorar snart med 7–1. Floder av matcher har avgjorts i slutminuterna.

Gillar du att tryggt slå dig till ro och veta vad som ska hända finns andra sporter för dig. Kör inte Johaug snart igen?

4. Vad vill du passa på att gnälla på?

Att klubbarna har minnen som guldfiskar. I sommar har det klagats på tajt spelschema och spelarslitage, som om det vore något oundvikligt.

Får jag påminna om att det var klubbarna själva som senarelade sin premiär med två veckor i juni? Det är därför schemat varit så späckat, det är därför de tunna trupperna inte har orkat med.

Det är sorgligt att så många knän rykt i år och oklart om det går att koppla till den täta matchningen. Och det är uppenbart att vissa lag inte orkat spela söndag-onsdag-söndag.

Men den tuffa sommaren var i mångt och mycket självvald. Kom inte och påstå något annat.

5. Vilket mål eller situation har du rullat flest repriser på – och varför?

Långskottet. Vilket? Fannys.

6. Vilka vinner SM-guld och vilka åker ur – motivera!

– Har jag sagt Göteborg från början får jag sitta kvar i den kärran tills den kraschar. Vilket tyvärr kan ske redan på söndag, om Portia Boakye murar igen sitt djurgårdsförsvar igen.

– Mitt ursprungliga argument, att truppen var bredare än Rosengårds, har rykt åt helvete på grund av skador och felvärvningar. Det enda jag kan klamra fast vid är att båda topplagen kommer tappa poäng och att Hammarlunds gäng varit bättre på att stöka av mittenmotstånd. Håller det? plockar de in tre pinnar och tretton plusmål? jag förstår att du säger nej, men jag hör inte här från min skenande kärra.


LÄS MER: Se damallsvenskan och stötta ditt lag – Sportbladet skänker 100 kr


Emelie Fredriksson, reporter och krönikör:

1. Vem har imponerat på dig mest i år?

Therese Sessy Åsland i all ära. Min röst landar nog ändå på Mimmi Larsson. FC Rosengårdsanfallaren missbrukades på planen i Linköping som envisades med att placera henne på kanten där hon inte alls kom till sin rätt.

Men i regerande mästarlaget, och på sin rätta position, har landslagsanfallaren verkligen utmärkt – och utvecklat – sig.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Visst, som forward finns det tuffare lag att befinna sig i, men ett klubbyte är lurigt och hennes buffliga, jobbig-att-möta-egenskaper och vinna boll-attityd har inte förstärkts av sig själv. Håller Larssons lår säsongen ut sätter jag en slant på att hon springer hem skytteligan, trots den tuffa konkurrensen.

2. Vilken spelare ska rycka upp sig?

Ebere Orji var en sensation till en start med fem baljor direkt, och årets spelare i juli, och vi satte ett stort frågetecken kring varför Umeå hade släppt en sådan pärla. Därefter försvann effektiviteten helt, och Orji likaså från Linköpings startelva. Att hon gör sista minuten-inhopp numera känns trist med tanke på högstanivån hon visade.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

3. Vad bör hyllas i årets damallsvenskan?

Kristianstads DFF. En mittback blir gravid inför säsongen, en annan bryter foten och en tredje mittback, redan skadedrabbad, blir gravid under sommaren. Att tappa trion Tozz Ivarsson, Sif Atladottir och Mia Carlsson innebär att ett erfarenhetstapp på cirka 30 år av damallsvenskt spel med laget går förlorat – på en och samma gång. De här spelarna ÄR Kristianstad och ändå går Skånelaget en realistisk jakt på en Europaplats.

Kristianstad med Elisabet Gunnarsdottir i spetsen har byggt upp något fint tillsammans under tid, kryddat säsongen med Sessy, och visar i år att motgångarna de stött på inte mäktar med att stå i vägen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

4. Vad vill du passa på att gnälla på?

Assistligan på förbundets hemsida! I dess nuvarande form kan den lika gärna slopas då den helt enkelt inte stämmer. I skrivande stund har det noterats 116 assister på 244 mål. Det är inte ens 48 procent, och alltså helt orimligt. Än mer knäppt blir det när studerar lag för lag, där målfarligaste FC Rosengård i princip är oförmögna att spela ihop, med ynka 7 assister.

Kollega Kristoffer Bergström har tidigare skrivit en krönika i ämnet. Läs och bli irriterade själva.

5. Vilket mål eller situation har du rullat flest repriser på – och varför?

Cornelia Kapocs är en av alla Uppsalas unga gröngölingar i damallsvenskan, men också den som kom dit med till synes minst respekt.

20-åringens slalomfärd genom Växjöförsvaret i omgång 2 har förmodligen flest klick från mig. När hon först rundar Stina Lennartsson, står upp trots uppenbart läge att lägga sig, och sedan springer förbi nyss inhoppade statisten Hilda Gahnsby Dahl innan hon skjuter in en sen kvittering för Uppsala från snäv vinkel är kanske årets största fräckis!

6. Vilka vinner SM-guld och vilka åker ur – motivera!

De andra har inte en chans. FC Rosengård slår motståndarna på fingrarna på alla fronter i år och den här coronasäsongen har deras bänk varit direkt mördande.

Förra helgens match var en ny uppvisning i det.

När skyttedrottningen Mimmi Larsson saknades med ett krånglade knä fick den ständigt högpresterande inhopparen Anam Imo för första gången chansen från start. Den lovande 19-åringen slog till med sitt första mål för säsongen. Vill ni ens höra namnen på de som klev in istället när Djurgården redan var mosade? Sofie Svava, Katrine Veje, Fiona Brown...

Ja, men ni fattar. De maler ner alla.

Ur serien trillar Uppsala och Växjö och det har känts så ett tag. Jag ser inga andra trovärdiga aspiranter på de två platserna med Piteå och Eskilstuna närmast över strecket.


LÄS MER: Se damallsvenskan och stötta ditt lag – Sportbladet skänker 100 kr


Anna Rydén, programledare, kommentator och reporter:

1. Vem har imponerat på dig mest i år?

Det är ju trist att trilla in som trea här men det ett namn som sticker ut för mig. Tack vare, Anna Welin. I vårt program inför säsongen lyfte hon Therese Sessy Åsland. Norskan beskrevs som en glädjespridare i Kristiandslägret men som ny i en grupp kan det ju vara svårt att lära sig alla namnen. Åsland hade en enkel lösning, enligt Welin. Hon döpte helt enkelt om folk till namn som hon tyckte passade bättre. Som Gucci och så. Kreativt.

Jag hade ganska höga förväntningar på vad hon skulle kunna tänka bjuda oss på inför säsongen. Låt oss säga att hon har överträffat det, med råge.

2. Vilken spelare ska rycka upp sig?

Stina Blackstenius började säsongen på bänken på grund av känningar och i matchen mot Rosengård klev hon av med en krånglande baksida. Trots skadebekymren hade jag ändå väntat mig mer av den svenska landslagsstjärnan. Hon har kommit till mängder av lägen men inte lyckats hitta nätet mer än fyra gånger i år.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

3. Vad bör hyllas i årets damallsvenskan?

Målfyrverkerier och ovisshet i all ära. Jag vill slå ett slag för tränarbråket i seriefinalen. Det var uppfriskande att höra när det brakade loss på bänken. Irritationen späddes sen på efteråt när det började snackas om fucking jävla låtsaslappar. Jag älskar när det hettar till lite. När folk visar känslor.

Jag uppskattar även när folk vågar säga vad de tycker och tänker. När de är raka och tydliga. Som när Jennie Nordin snackar om märkliga straffsituationer, Tove Almqvist om de skrämmande siffrorna eller Brett Maron om sitt känslomässiga tal. För att inte tala om när Madelen Janogy berättade om sin psykiska ohälsa. Öppet och ärligt.

4. Vad vill du passa på att gnälla på?

Korsbandsskadorna är ett givet svar, men det har vi redan gnällt på den här säsongen. Så jag ställer i stället frågan: när börjar en match i damallsvenskan? 12.00? 12.30? 12.45? 13.30? 14.00? 15.00? 15.30? 16.00? 17.00? 18.00? 18.30? 19.00? Ja, du verkar få rätt oavsett vad du svarar på den frågan. Det kanske bara är jag, men någon form av röd tråd hade åtminstone jag uppskattat.

5. Vilket mål eller situation har du rullat flest repriser på – och varför?

Ska jag vara helt ärlig så finns det en hel rad. Min reprismaskin har vevats flitigt under den här säsongen. Åslands drömmål, Falks sjuka räddning mot Eskilstuna och hela highlightspaketet från El Gnällico i premiären för att bara nämna några.

Får jag bara välja ett. Då blir det det osannolika Långskottet.

6. Vilka vinner SM-guld och vilka åker ur – motivera!

Jag sa Göteborg inför och kände mig oerhört trygg i det tipset. Ända till den första seriefinalen. Rosengård klev ut med en mästarpondus som gör att jag har svårt att se att de tappar det här under hösten. Nu när de faktiskt sitter i förarsätet.

De som åker ur blir tyvärr Växjö och Uppsala. Växjö spelar bättre och bättre men de har förtvivlat svårt att göra mål. Uppsala var en frisk fläkt inledningsvis. Det är ett lag med ungdomlig entusiasm men det har gått alldeles för längesen laget tog tre poäng sist för att jag ska kunna se hur de ska klara sig kvar.


LÄS MER: Se damallsvenskan och stötta ditt lag – Sportbladet skänker 100 kr


Petra Thorén, reporter och krönikör

1. Vem har imponerat på dig mest i år?

– Hon tog ton i den norska debatten om hets mot utseende och kroppsfixering, sen satte hon ner foten i svensk fotboll. Ser när jag skriver det här att kollega Kristoffer Bergström undrar vad vi kan sätta emot Therese Åsland. Varför skulle vi ens försöka. Briljans, spelintelligens, fina fötter och tillslag i en hård paketering. Kristianstads stjärna glänser.

Foto: Erik Simander/TT s

2. Vilken spelare ska rycka upp sig?

– Piteå har ett lag för en högre placering i tabellen, det finns säkert flera förklaringar till varför laget inte befinner sig där men bristande målskytte, med endast 15 gjorde mål, är en. Fernanda da Silva kanske kan rycka upp målskyttet i norr?

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

3. Vad bör hyllas i årets damallsvenskan?

– Det finns en tjusning i att se kollektivt försvarsarbete, en taktisk matchplan som lyckas. Men det finns också ren glädje när målen trillar in. Och som de trillar in i damallsvenskan. Rosengårds målsnitt på tre mål per match är imponerande. Och underhållande.

4. Vad vill du passa på att gnälla på?

– Alla korsbandsskador, förstås. Men svårt att gnälla på annat där än att önska en utvärdering och plan för förbättring. Annars vill jag gärna gnälla lite på inställningen till uppmärkamhet. Många ställer sig väldigt positiva till den ökade bevakningen - det är vad de kvinnliga spelarna efterlyst i flera år. Nu är vi där, men det finns ändå en känsla av att hårt granskande upplevs som orättvist. Media tar sig an fotbollen i den roll vi befinner oss, satta att granska den. I det ingår att avslöja, gå på djupet, ifrågasätta. När den internationella damfotbollen allt mer kommer in under herrlagens paraply minskar möjligheten att nå våra nå våra stora damstjärnor, den tendensen vill jag inte se i svensk fotboll.

5. Vilket mål eller situation har du rullat flest repriser på – och varför?

– Svårt att säga att jag vevat målet i spelaren ,men det finns en symbolik som jag uppskattar. När man talar om Koppbergs offensiva besättning är det sällan finlänskan Natalia Kuikka man nämner. Mot Vittsjö i augusti gled hon in i banan, från höger mot vänster, och satte 2–0 i krysset från distans. Oavsett om hon spelar i trebackslinjen eller som wingback är det en powerback som har offensiv kvalité lika väl som defensiv hårdhet och balans. Modern om man så vill.

6. Vilka vinner SM-guld och vilka åker ur – motivera!

– Jag åkte till Malmö för att se en seriefinal mellan Kopparbergs och Rosengård och fick se ett guldlag. Det var inte Kopparbergs som har sviktat. Spelarmaterialet och bredden finns där, men Rosengård har ytterligare en dimension med ett väloljat anfallsspel med en variation och beslutsamhet som imponerar. Att Caroline Seger, 35 år, hanterar ålderns utmaningar och kan styra sitt lag är betydelsefullt. Det känns som att Rosengård har ett mentalt övertag. Jag har svårt att se Piteå tappa det mer, därför är mitt tips att nuvarande bottenlag åker ur.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.