”Jag vet inte vem som fuckat up?”

Ballon d’Or-gala mitt i damernas landslagsperiod

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-23

GÖTEBORG. På måndag delas Ballon d’Or ut på en gala i Paris. 

Mitt under damernas landslagsperiod, vilket omöjliggör för de nominerade att vara på plats.

– Jag vet inte vem det är som har fuckat up rent ut sagt. Det är definitivt något som alla ska kunna gå på, säger Nilla Fischer. 

På torsdag spelar Sverige VM-kvalmatch mot Finland på Gamla Ullevi. Men två dagar innan avspark handlade de flesta frågorna om France Footballs taskiga planering, och Magdalena Erikssons kolumn om VM i Qatar.

För Chelseas lagkapten, som är en av 20 nominerade till Ballon d’Or-priset, kommer inte att kunna vara på plats på galan i Paris. Den sker nämligen kvällen innan Sverige möter Slovakien i nästa VM-kvalmatch. Likadant är det för övriga nominerade damer, som antingen spelar landskamp dagen efter eller samma kväll. För de nominerade herrspelarna är det annorlunda, då det är en matchfri dag.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man inte lyckats hitta ett datum för galan som passar båda kalendrarna. Att den personen som kommer vinna ett Ballon d’Or-pris inte kommer att kunna vara där fysiskt och ta emot det. Det är otroligt olyckligt, för det är en stor stund i ens karriär, säger Eriksson.

”Blir så trött”

Det är bara den tredje gången som France Football delar ut sitt pris även till en kvinna, men priset har fått en olycklig start minst sagt. I år usel planering, första gången var det i stället norska vinnaren Ada Hegerberg som på scenen uppmanades att twerka. 

– Ibland blir jag så trött på det, det är klart att det ska finnas en möjlighet att damerna ska kunna vara där också, säger Nilla Fischer och fortsätter:

– Det positiva är väl att det alltid kan bli bättre. 

Känner du att det blir bättre, går det åt rätt håll? 

– Det blir bättre, definitivt. Sen beror det på vad det handlar om. Ibland går vi två steg framåt och ett steg bakåt, ibland två steg framåt och tre steg bakåt. Förändringar tar tid. Men vi är på väldigt god väg, se bara på förändringarna som sker inom Europa med klubben, och de senaste mästerskapen har varit fantastiska. Så såna saker går definitivt framåt. 

”Väldigt bra att det uppmärksammas”

Att utvecklingen går framåt hoppas Magdalena Eriksson också ska gälla Qatar och herrarnas VM där nästa år. I en uppmärksammad kolumn i INews har hon uppmanat fler manliga fotbollsspelare att utnyttja sina plattformar och protestera mot sportwashing, som Qatar-VM och Newcastles saudiarabiska ägarbyte. 

– Jag känner att jag fick sagt mycket där och jag tycker det är jättebra att diskussionen har fortsatt och frågorna belyses. Hur ser det ut i Qatar, hur har gästarbetarna det, HBTQ-rättigheterna i landet. Jag tycker att det är väldigt bra att det uppmärksammas, säger hon.

Sportbladets Simon Bank ifrågasatte i en krönika delvis Erikssons utspel, som lagkapten för Chelsea, vars ägare Roman Abramovitj var den förste att dra nytta av sportwashing när han köpte Londonklubben 2003. 

Eriksson har läst krönikan. 

Hur ser du på din roll? Vad gör du som lagkapten för Chelsea?

– Jag kan göra det jag gör tycker jag. Det handlar för mig om att använda min plattform. Som lagkapten i Chelsea så har jag en stor plattform. Jag har många följare som lyssnar på vad jag har att säga. Och uppenbarligen blir det mycket uppmärksamhet när jag säger något. Så jag försöker använda den plattformen som jag har skapat för mig själv. Att belysa de frågorna som jag tycker är viktiga att belysa.

Svarar Infantino

Hennes kolumn har också nått hela vägen till FIFA-högkvarteret, där presidenten Gianni Infantino i går sa till Fotbollskanalen att han uppmanade alla att komma till Qatar och engagera sig, att prata och övertala. ”Vi ska inte tro att saker och ting förändras om vi bara stannar hemma och kritiserar”, med tydlig koppling till Erikssons ord om att som homosexuell inte vilja åka till Qatar.

– Han har sin agenda och han behöver säga det han har att säga. Men som jag sagt tidigare, man kan påverka på så många olika sätt. Jag tycker fortfarande att det betyder mycket att man belyser frågan, var man än är i världen. För mig personligen så handlar det ju om att det är kriminellt att vara homosexuell i Qatar., och därför skulle jag inte välja att åka dit på semester, eftersom jag är homosexuell. Det är ganska enkelt för mig, och det kommer inte ändras oavsett vad han säger.