Bänkad i Man United – frälste Holland

Uppdaterad 2016-11-15 | Publicerad 2016-11-13

Jätteskräll på gång – då avgjorde Depay

Holland var illa ute och hade bara 1–1 i halvtid mot Luxemburg.

Då bytte förbundskaptenen Danny Blind in Memphis Depay – som frälste sitt land med två mål.

Holland är därmed förbi Sverige i VM-kvalet på bättre målskillnad.

Efter 1-1 i halvtid avgjorde Holland i andra halvlek.

Sveriges snöpliga 2–1-förlust borta mot Frankrike innebar att Holland i dag gavs möjligheten att ta tillbaka andraplatsen i VM-kvalgruppen.

Men då krävdes seger borta mot Luxemburg.

Precis som väntat var det stark holländsk dominans mot blåbärsnationen och i den 36:e minuten kom utdelningen. Arjen Robben placerade, i misstänkt offside-position, in 0–1 bakom Luxemburgs målvakt.

Holland såg ut att gå mot en skön halvtidsledning – men då kom kallduschen.

Högerbacken Joshua Brenet hängde inte med i en omställning och orsakade en straffspark i den 43:e minuten. Luxemburgs Maxime Chanot klev fram och var iskall när han rullade in kvitteringen säkert bakom Maarten Stekelenburg.

Succébyte bakom vändning

Med 45 minuter kvar att spela hade Luxemburg då bud på en jätteskräll – ett läge som tvingade Hollands förbundskapten att agera.

Redan i paus bytte han ut stjärnduon Wesley Sneijder och Arjen Robben till förmån för Steven Berghuis och Memphis Depay.

Den sistnämnde skulle visa sig få en avgörande roll. Först nickade Zlatan Ibrahimovics lagkmarat in 1–2 i den 58:e minuten. Och en knapp halvtimme senare smällde den bänkade Manchester United-spelaren in avgörande 1–3 på frispark.

Holland tog i och med detta en mycket viktig trepoängare och petar ned Sverige på en tredjeplats med bättre målskillnad.