Slår tillbaka mot Trump: ”Min mamma kommer vara upprörd”

Av: Johanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

PARIS. Megan Rapinoes uttalande att hon inte tänker åka till ”det jävla Vita huset” om USA vinner VM-guld har retat upp USA:s president Donald Trump.

– Jag står för vad jag sa och vill uppmana mina lagkamrater att fundera på vad det skulle innebära, säger Rapinoe inför kvartsfinalmötet med Frankrike.

Det var en eftertraktad superstjärna och lagkapten som dök upp på Parc des Princes inför morgondagens jättematch mellan Frankrike och USA. Megan Rapinoe inledde presskonferensen med att ta ordet och adressera det senaste dygnets stora politiska samtalsämne i USA.

– Jag står för vad jag sa om att inte åka till Vita huset, förutom några ordval. Min mamma är nog inte stolt. Jag uppmanar också lagkamraterna att fundera på vad det innebär att upplåta sin plattform åt det (Vita huset, reds anm). Men i övrigt kommer jag inte att kommentera uttalandet före matchen i morgon, säger Rapinoe.

Donald Trump.
Foto: TT
Donald Trump.

Trump reagerade på Twitter

Bakgrunden är ett klipp som publicerades i dagarna där den amerikanska superstjärnan säger att hon inte tänker åka ”till det jävla Vita huset” om de vinner VM och blir inbjudna. Rapinoe, som är homosexuell och bland annat engagerat sig i kvinno- och hbtq-frågor, har länge varit öppen i sin kritik mot USA:s president. På onsdagen reagerade slutligen Donald Trump på uttalandet och i en rad tweets som avslutades med: ”Megan borde inte brista i respekt för vårt land, Vita huset, vår flagga, framför allt eftersom så mycket har gjorts för henne och laget. Var stolt över flaggan du bär. USA går JÄTTEBRA”.

Förbundskapten Jill Ellis tror inte att Rapinoes uttalanden destabiliserar gruppen inför jättematchen mot värdlandet.

– Det här hör till personligheten hos våra spelare, de är elitspelare som lever på den internationella scenen. Det här laget är otroligt fokuserat och kan tänka bort det som skrivs ganska enkelt. Vi stöttar alla Megan, det ska hon känna, men alla är här av en enda anledning.

”Gör sporten större”

Matchen mellan USA och Frankrike på Parc des Princes betraktas av många som mästerskapets moraliska final, något som Rapinoe menar höjer temperaturen.

– Den här matchen har bara växt sig större. Det är utsålt, biljettpriset på svarta marknaden är jättehögt. Att få möta värdlaget i ett VM är anledningen till varför man spelar vänskapsmatcher och tränar och tränar och tränar resten av året. Det kommer att bli en bra match, det kommer bli kul och det är en perfekt scen att gå ut och prestera på.

Jill Ellis instämmer:

– Fotboll är världens största idrott hos kvinnor nu. Den här matchen gör sporten större.

Tidigare på dagen hade Frankrikes förbundskapten Corinne Diacre och lagkapten Amandine Henry fått frågor om hur de hanterar pressen på hemmaplan.

– Det var mycket känslor i första matchen (mot Sydkorea), men vi klarade av att hantera det och gjorde en bra insats. Vi är motiverade till hundra procent, säger Henry.

Diacre menar att hennes lag inte behöver känna sig tyngda alls.

– När man möter USA har man ingen press på sig. Det är omöjligt att ha det. Det är däremot en motivation extra, att möta världens bästa lag. Den enda pressen på oss är att göra en bra match. Vi ska försöka överraska dem, något ska vi hitta på.

Foto: TT
Megan Rapinoe på presskonferensen inför kvartsfinalen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.