Efter påstådda rasistskandalen – nu utreder förbundet

Turerna kring den påstådda rasistskandalen i Cadiz–Valencia fortsätter.

Nu utreder det spanska fotbollsförbundet både situationen mellan Juan Cala och Mouctar Diakhaby, samt hur domaren David Medié Jimenéz agerade i samband med att Valenciaspelarna klev av planen i sympati med sin lagkamrat.

Detta rapporterar spanska AS under måndagsmorgonen.

Det var i den 29:e matchminuten i mötet mellan Cadiz och Valencia som det uppstod en konfrontation mellan hemmaspelaren Juan Cala och Valencias Mouctar Diakhaby. Den senare var uppenbart oerhört upprörd och klargjorde för domaren David Medié Jiménez samt sina lagkamrater vad Juan Cala hade sagt till honom.

Samtliga Valencia-spelare valde då att lämna planen i sympati med sin lagkamrat, varpå även Cadiz-spelarna följde efter. Efter vissa diskussioner i spelartunneln och omklädningsrummen, bestämde sig Valencia för att komma tillbaka och slutföra matchen.

Anledningarna var två, berättade lagkaptenen José Gayà efter matchen.

– Diakhaby sa att han blev förolämpad på ett rasistiskt sätt av en motståndare och vi bestämde oss för att lämna planen. Vi tänkte stanna med vår lagkamrat, men återvände eftersom vi blev tillsagda att vi skulle förlora tre poäng, möjligen fler, annars.

Förbundet utreder

Efter att domaren David Medié Jiménez nu lämnat in sin domarrapport, där både Juan Calas rasistiska uttryck finns nedskrivet samt domartrions upplevelse av situationen, utreder nu det spanska förbundet både den situationen samt Valencias påstående om Jiménez agerande i diskussionen om matchen skulle fortsätta spelas.

Enligt spanska AS och experten Iturralde González hade domaren nämligen ingen rätt att diskutera eventuella sådana påföljder med lagen.

– Han dokumenterar bara vad som händer i matchen och kan inte avgöra eller tvinga Valencia att lämna. Domaren har ingen makt i det avseendet, säger Iturralde González och förklarar hur situationen med Cala och Diakhaby kommer att hanteras:

– Om det inte finns något pålitligt bevis där Calas påstådda förolämpning mot Diakhaby visas, kommer inget att hända med Cádiz-spelaren. Han kommer inte att få någon form av sanktion. Det är Diakhabys ord mot Calas.

Från domarkommittén kommer en kraftig dementi om att Jiménez ska ha agerat enligt det sätt Valencia beskriver – i stället ska han ha meddelat att det är ett utredningsärende och ingenting han kan påverka överhuvudtaget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN