Elfsborg vände och vann – hänger på i Europarejset

Publicerad 2020-11-01

BORÅS. Det finns segrar som betyder mycket.

Och förluster som kan betyda allt.

Efter 2–1 i toppmötet på Borås Arena hänger IF Elfsborg på i kampen om Europaplatserna medan IFK Norrköping tappar viktig – för att inte säga avgörande – mark.

Femman mot trean i den allsvenska tabellen, ytterligare en drabbning i kampen om de två Europaplatserna bakom seriesuveränen Malmö FF.

Endast målkortet skiljde mellan Elfsborg (+7) och IFK Norrköping (+14) inför avspark på Borås Arena. 90 minuter senare stod Elfsborg som odiskutabel vinnare – både i matchen och i striden om att nå en Europakvalplats 2021.

Men det blev allt annat än en enkel match för Elfsborg.

Efter en pigg inledning av hemmalaget – inte minst från vänsteryttern Jeppe Okkels sida – satte Elfsborg sig i själva i skiten efter tio minuter.

Saknar betydelse

Joseph Okumu slog en hård passning i midjehöjd centralt i planen. Robert Gojani löste situationen genom att spela tillbaka bollen till egen målvakt på ett tillslag. Vad Gojanis tanke var saknar betydelse, bredsidan gick till målvakten Tim Rönning som tog upp bollen med händerna med indirekt frispark i eget straffområde som följd.

– Jag kommenterar inte domaren, men jag tror inte att Gojani spelar den bollen medvetet, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin.

Frisparken petade supertalangen Ísak Bergmann Jóhannesson till Sead Haksabanovic som vräkte på högt och hårt från tio meter rakt upp i nättaket.

Men 1–0 stod sig bara en knapp kvart.

Simon Olsson öppnade upp spelet ut på Johan Larssons högerkant där Norrköping saknade sin ordinarie vänsterback Lars Krogh Gersson (Egzon Binaku ersatte). Olsson tog sedan en löpning på åtminstone 60 meter i hög hastighet och avslutade ett rappt och effektivt Elfsborgsanfall vid bortre stolpen – 1–1.

Ett resultat som stod sig desto längre.

Fick inte stopp på Larsson

I halvtid bytte IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson ut en formsvag Binaku, flyttade ner Bergmann Jóhannesson som vänsterback och i anfallet kom Abdulrazaq Ishaq in.

Bytet gav Norrköping något bättre koll på Elfsborgs högerback Johan Larssons offensiva utflykter, men inte tillräckligt bra. Tjugo minuter från slutet öppnade Gojani upp spelet i rätt riktning, Larsson forsade förbi både Bergmann Johannesson och Henrik Castegren, revs omkull av den sistnämnde och domare Mohammed Al-Hakim blåste straff.

Per Frick placerade bollen i mål via Isak Petterssons händer till 2–1, matchens slutresultat. Henrik Castegren hade ett öppet läge att kvittera mot slutet, men var olycklig även i den situationen och helt fri sköt han cirka tio meter över.

En ytterst viktig seger för Elfsborg som hänger med på allvar i Europarejset, medan Norrköping halkar efter.

– Vi såg bättre ut mot AIK. I dag tycker jag inte att vi gjorde det bra. Vi blev passiva och såg tröga ut. Förhoppninsgvis kan vi få tillbaka några spelare och därifrån jobba oss framåt, säger ”Peklings” manager Jens Gustafsson.

Senare i kväll möter Djurgården Falkenberg samtidigt som Hammarby och BK Häcken gör upp på Tele 2 Arena.