Avslöjar: Ahmedhodzic uttagen i Blågults bruttotrupp

Stoppades från bosniska samlingen i dag

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Bosnien och Sverige slåss om Anel Ahmedhodzic.

Nu kan Sportbladet berätta att MFF-mittbacken är uttagen i Blågults bruttotrupp.

Den 26 augusti tar Janne Andersson ut den slutgiltiga truppen.

Det har pågått en dragkamp i sommar mellan det svenska landslaget och det bosniska om Anel Ahmedhodzic – MFF:s unge mittback som gjort stor succé i allsvenskan i år.

21-åringen, som är född och uppvuxen i Malmö men med rötterna i Bosnien-Hercegovina, har representerat Sverige i alla ungdomslandslagen samt a-landslaget på senaste januariturnén.

Men då han inte spelat för Sverige i en tävlingslandskamp på seniornivå kan han välja att spela för Bosnien. Det bosniska förbundet har varit tydliga med att man vill ha Ahmedhodzic i sitt landslag och i juli sa hans far Mirsad till Kvällsposten att bosnierna till och med lovat sonen speltid i Nations League-matcherna mot Italien och Polen i september om han valde att spela för dem.

Själv har Ahmedhodzic officiellt inte gjort sitt val.

Inte hunnit få sina pass

När den bosniske förbundskaptenen tog ut sin trupp till de båda matcherna på måndagen fanns inte Ahmedhodzics namn med. Ett annat namn som saknades var Denis Hadzikadunic – den förre MFF-mittbacken som i dag spelar för ryska Rostov-Don och som varit öppen med att han vill spela för Bosnien.

Senare kom förklaringen från Slaven Musa, den assisterande förbundskapten: det berodde på att Ahmedhodzic och Hadzikadunic ännu inte fått sina bosniska pass.

– De är inte med i truppen eftersom medborgarskapsbytet är igång. Vi har tittat på många av deras matcher och kommit fram till att de uppfyller kriterierna för att spela i landslaget. Båda vill spela för Bosnien, men det går inte just nu. Ahmedhodzic kommer att få bosniskt pass i morgon och i och med det kommer processen med att byta landslag att sättas igång, sa Musa till nyhetsportalen klix.ba enligt Sydsvenskan.

Musa räknar med att duon ska finnas med i nästa samling i oktober.

Måste spela för att bli ”låst”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Men det svenska landslaget har inte gett upp Ahmedhodzic, trots flera rapporter i sommar från bosniskt håll om att 21-åringen redan gjort sitt val.

Enligt Sportbladets källor finns Ahmedhodzic med i den bruttotrupp på cirka 35 spelare som Janne Andersson tagit ut. Inför varje samling tas det ut en bruttotrupp på 35–40 spelare för att spelarnas klubbar i god tid ska få besked om att deras spelare kan bli uttagna.

– Janne (Andersson) är väldigt positiv till Anel och hans utveckling den senaste tiden. Han tycker att det är en väldigt intressant spelare, sa hans agent Markus Rosenberg, som håller kontakten med förbundskaptenen i frågan, till Sportbladet i början av juli.

Enligt våra uppgifter finns alltså Ahmedhodzic med på den här bruttolistan. På en presskonferens den 26 augusti presenterar Janne Andersson sin slutgiltiga trupp.

Men sedan måste Ahmedhodzic också få speltid i någon av landskamperna för att vara ”låst” till Sverige. Det räcker inte att bara ingå i en trupp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.