SvFF:s förslag: Göra VM-kvalmatchen till testprojekt

Publicerad 2021-01-05

Den 25 mars ställs Sverige mot Georgien på Friends Arena.

Då vill Svenska fotbollförbundet se publik på läktarna i VM-kvalmatchen som blir ett testförsök för att visa att fotbollen kan ta ansvar.

– Vi är övertygade att vi kan genomföra det på ett smittsäkert sätt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

I november kom regeringen med nya förordningar som innebar att offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare tills vidare inte får hållas inom Sverige, med tanke på den ökade smittspridningen i samhället.

Det har omöjliggjort det för idrotten att tillåta publik.

Framförallt har fotbollen kanske gått hårdast mot regleringen och vid flera tillfällen försökt nå fram för att få en ändring tillstånd.

I dag lämnade det Svenska Fotbollförbundet, i samråd med intresseorganisationerna SEF och EFD, in sitt remissvar på föreslagna covid 19-förordningar till Socialdepartementet för kommande säsong.

I remissvaren går det att läsa att SvFF vill ha alla detaljer om hur man på bästa sätt skapar smittsäkra evenemang på plats redan den 15 mars 2021.

Därutöver vill förbundet kunna ta in publik, fler än 300, till VM-kvalmatchen mot Georgien på Friends Arena den 25 mars och vid de båda allsvenska premiärerna i april.

– Vi tycker det är rimligt att vi gemensamt testar och ser hur det fungerar. Vi är övertygade att vi kan genomföra det på ett smittsäkert sätt. Vi har varit totalt nedstängda och inte haft publik alls. Vi har jobbat intensivt med Sef (Svensk elitfotboll) och EFD (Elitfotboll dam) i den här frågan. Nu vill vi testa någon landskamp och någon träningsmatch inför allsvenskorna för att visa att vi kan göra det här på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Håkan Sjöstrand och Alexander Isak.

Sydkoreansk stegmodell

För att göra det möjligt har man främst kollat på en ”sydkoreansk” stegmodell, som anpassas efter varje arenas möjligheter förutsättningar och begränsningar.

– Förenklat så väger man in och tar hänsyn till hur smittosituationen ser ut och utifrån detta tillåter man hur mycket publik som får se en match. Men det är såklart också väldigt stor skillnad på Friends Arena (kapacitet för 50 000 åskådare) och en mindre arena typ Iver Arena i Västerås (kapacitet 7000). Det behöver man ta hänsyn till när man sätter restriktioner.

– Det handlar både om storlek och hur det ser ut runt om med infrastrukturen. Vi ser att övriga branscher i samhället får ett sådant ansvar medan vi haft en total nedstängning. Varför får inte fotbollen det ansvaret? Jag vet inte någon annan bransch som kan uppvisa samma protokoll, säger han.

Den 12 januari ska fotbollsförbundet träffa Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett möte.

– Vi har inte haft en direkt dialog (med FHM) på det sättet sedan i mars, då vi fick försöka förklara varför vi överhuvudtaget skulle få spela fotboll och tillslut kom vi igång igen. Vi måste komma ner och diskutera sakfrågan avseende publik, inte bara generellt och svepande som det varit hittills. Vi har tillsammans med Sef och EFD arbetat igenom gedigna protokoll för hur vi ska ta det framåt. Vår förhoppning är att äntligen få en direkt dialog kring frågorna, det är en rimlig förväntan då det här är en ödesfråga för svensk elitfotboll.

– Fotbollen har drabbats extremt hårt av den ologiska och dysfunktionella lagstiftning som gällt hittills, och den enda rimliga vägen framåt är att denna negativa särbehandling upphör genom att nu hitta anpassade restriktioner som leder till likabehandling.

Just nu är det höga dödstal varje dag och smittan sprids runt i samhället. Ser du framför dig att det är möjligt med publik på läktarna redan till våren?

– Vi har största respekten för den situation som är just nu. Men det är lika viktigt att vi jobbar med framförhållning och hur vi successivt ska återställa fotbollen och andra delar av vårt samhälle. Det är ett ansvar och en skyldighet vi har mot hela fotbolls-Sverige. Både supportrar, spelare och ledare.

Följ ämnen i artikeln