Sverige körde över Slovakien i EM-kvalet

Publicerad 2020-12-01

Årets sista landskamp och ett första avstamp mot OS nästa sommar. Men EM-kvalavslutningen borta mot Slovakien blev inte mycket till värdemätare för de svenska fotbollsdamerna.

Sverige var helt överlägset, vann med 6–0, och gick därmed igenom kvalet utan förlust.

Några glädjeämnen bjöd ändå bortamatchen mot Slovakien på.

Sveriges sista tävlingsmatch före OS var visserligen ett sömnpiller rent spänningsmässigt – det stod tidigt klart att slovakiskorna inte alls kunde stå upp mot ett närapå ordinarie svenskt lag – men en handfull fina prestationer lyste upp.

Filippa Angeldahl var kanske det största utropstecknet. Göteborgstalangen fick chansen från start på mittfältet bredvid rutinerade duon Caroline Seger och Kosovare Asllani, och 23-åringen gjorde det riktigt bra. Angeldahl tog för sig i det offensiva spelet och hittade flera gånger fina inspel till de svenska anfallarna. Dessutom var hon knviskarp när hon själv fick lägen.

Tre på fem

I den 22:a minuten tryckte hon först upp 1–0 i nättaket efter att Slovakien misslyckats med att rensa undan en hörna, och i andra halvlek rullade hon också in sitt andra mål för matchen efter att inbytta Olivia Schough elegant räddat kvar bollen i spel.

6–0-målet i den 73:e minuten var Angeldahls tredje mål på bara fem landskamper.

Jonna Anderssons målsnitt är inte lika bra, men hon lämnade nog ändå planen efter sin 53:e landskamp med en trevlig känsla. När Chelseabacken tryckte upp ett vänsterskott i bortre krysset till 4–0 i den 49:e minuten var det nämligen hennes första mål i A-landslaget.

Asllani levererade

Sex minuter senare fick även anfallaren Rebecka Blomqvist, som lämnar Göteborg för Wolfsburg inför nästa säsong, hitta nätet för första gången i A-landslaget. Det blev rörigt framför det slovakiska målet nästan varje gång som Sverige fick in bollen i straffområdet, och så också den här gången. Till slut landade bollen vid fötterna på Blomqvist som smällde upp 5–0 i taket.

Positivt för svensk del var också att Kosovare Asllanis högerfot fortsätter att leverera. Fyra av sex svenska mål kom på fasta situationer, antingen frisparksinlägg eller hörnor, och Asllani slog samtliga.

Sverige hade redan före matchen säkrat gruppsegern och därigenom en plats i fotbolls-EM 2022. I och med den avslutande 6–0-segern gick det svenska laget också obesegrat genom kvalet, med 1–1 borta mot Island som enda poängförlusten.

På åtta matcher gjorde Sverige 40 mål och släppte bara in två.

Nästa samlingen för Sverige blir i februari. Då är planen att spela tre landskamper, men ännu har man varken bestämt plats eller motstånd.