Wales Kieffer Moore spelade huvudrollen mot Schweiz

Blödde ymnigt – blev stor poänghjälte

Uppdaterad 2021-06-16 | Publicerad 2021-06-12

Efter en kvart skallade walesaren Kieffer Moore ihop med en motståndare och började blöda kraftigt.

Men anfallaren spelade vidare – och fortsatte spela huvudroll.

Med stort bandage runt pannan nickade han in det poängräddande målet mot Schweiz i EM-premiären.

Med 15 minuter spelade fick Wales Kieffer Moore iväg en farlig nick som räddades ut till hörna. På den efterföljande hörnan var det någonting som sprack.

Men det var inte målnollan – utan Moores ögonbryn. Medan blodet rann ned för ansiktet fick han hjälp av medicinsk personal att limma ihop ögonbrynet. Som en ren försiktighetsåtgärd fick han återuppta spelet med ett stort rött bandage lindat över pannan.

I den 74:e matchminuten kom det röda bandaget högst på ett inlägg i straffområdet. Med en välavvägd nick skallade han in den viktiga kvitteringen för Wales. Moore, som spelade mittback i engelska fjärdedivisionen så sent som för fyra år sedan, och jobbade som badvakt och gyminstruktör i väntan på det stora genombrottet.

– Det är stort mig personligen, men vi hade velat vinna. Det är ett stort ögonblick och jag älskade varje sekund av det, säger Moore till BBC Sport.

Målet blev det sista i matchen, som slutade 1–1. Därmed lever den brittiska förbannelsen vidare för Schweiz.

Aldrig besegrat brittiskt motstånd i stort mästerskap

Inför mötet med Wales hade Schweiz aldrig på fyra tidigare försök besegrat ett brittiskt motstånd i ett stort fotbollsmästerskap.

Den enda poängvinsten kom mot England i EM 1996. Den matchen slutade 1–1, och var schweizarnas premiärmatch i den turneringen.

Premiären i detta mästerskap såg länge ut att ändra på faktumet.

Breel Embolo kom högst på en hörna han själv vunnit, och knoppade in 1–0 med knappa 50 minuter spelade. Med fem minuter kvar hade man även ett ledningsmål i nät, men inhoppande Mario Gavranovic fick se sig snuvad på konfektyren av VAR.

Schweizarna fick alltså nöja sig med ännu ett premiärkryss mot brittisk motstånd. Därmed halkar båda lagen efter gruppledande Italien direkt.

Italien vann som bekant sin premiär mot Turkiet med 3–0.

I nästa match i grupp A, onsdag den 16 juni, ställs Italien mot Schweiz.