Brasilien drar i från i VM-kvalet

Publicerad 2021-06-09

Brasiliens Neymar firar sitt mål mot Paraguay med lagkamraterna Richarlison och Gabriel Jesus.

Brasilien stärker sitt grepp om VM-biljetten. 2–0 borta mot Paraguay betyder att laget fortfarande är obesegrat i kvalet.

Bakom jagar Argentina, som bara fick med sig en poäng mot Colombia.

Ett tidigt mål av Neymar och ett sent i slutminuten av Lucas Paquetá i Paraguays huvudstad Asunción gav Brasilien sjätte raka segern i VM-kvalet.

Det var landets första bortaseger mot Paraguay sedan 1985. Segersviten är dessutom Brasiliens bästa VM-kvalstart sedan 1969. Paraguay var inför matchen också obesegrat i kvalet, med en seger och fyra oavgjorda i bagaget, men hade svårt att utmana Brasilien.

– Vi gjorde mål tidigt i första halvlek och det lugnade ner oss och tillät oss att spela runt bollen och Paraguay blev tvungna att jaga hela matchen, säger Paris SG-stjärnan Marquinhos efteråt.

Hans klubbkamrat Neymar har nu gjort fem mål i VM-kvalet och leder skytteligan tillsammans med Bolivias Marcelo Martins.

Reducerade på straff

Argentina, som senast spelade oavgjort mot Chile, behöver vinna för att komma i kapp Brasilien och hade chansen mot Colombia.

Två mål de första åtta minuterna bådade gott. Cristian Romero satte ett frisparksmål efter bara tre minuter och Leandro Paredes följde upp med 2–0 fem minuter senare. Argentina dominerade i första halvlek, men Colombia jobbade sig in i matchen och när Nicolás Otamendi i början av andra halvlek satte sin arm i ansiktet på Colombias Mateus Uribe, som föll i straffområdet, tog Colombia chansen och reducerade på straff.

Argentina tappade poäng

I 94:e minuten, just när det såg ut som att Argentina ändå skulle bärga trepoängaren, nickade Colombias avbytare Miguel Borja in 2–2.

– Jag tycker att vi hade målchanserna. De har en bra målvakt. Vi är inte nöjda med oavgjort, säger Argentinas mittfältare Rodrigo De Paul efter matchen.

Brasilien leder VM-kvalet på 18 poäng, följt av Argentina på 12. Ecuador och Uruguay ligger på tredje respektive fjärde plats. Colombia jagar fjärdeplatsen, på samma poäng som Uruguay, men med sämre målskillnad. De fyra bästa av de totalt tio lagen kvalificerar sig direkt till VM i Qatar 2022.