Frändén: En betydelselös match där allt betydde något

BARCELONA. El Clásico kom till stan när allt tycktes vara över, men några saker skulle ju klaras av trots allt.

Nittio sjungande minuter senare var det svårt att minnas att inget egentligen stått på spel.

Barcelona – Real Madrid: 2–2. Ett betydelselöst resultat i en match där precis allt betydde något.

Förutsättningarna på Camp Nou var ju vad de var: Det som inför säsongsstarten såg ut att kunna bli en direkt liga-avgörande seriefinal hade reducerats till en uppvisningsmatch utan sportslig betydelse. Nu fungerar ju ett Clásico förstås inte på det sättet, men det var vad siffrorna och tabelläget sa.

Några minuter efter slutsignalen går nu Barcelonas a-lag ett ärevarv inne på Camp Nou, som ligasegrare och cupvinnare. Barça har vunnit La Liga sju av de senaste tio säsongerna, men vänner i stan berättade att det inte ens tutades i bilar på gatorna när titeln var ett faktum i år. Det var för lite spänning inblandad, medan besvikelsen över fiaskot mot Roma i Champions League hängde kvar. Samt – och det ska inte underskattas – den inte helt nobla obehagskänslan inför det faktum att Real Madrid kan (lär?) vinna Champions League.

Ordningen återställd

Efter en kvart spelad stod det ändå 1–1 på Camp Nou och man började ana att detta inte skulle bli en kväll som alla andra trots allt. Luis Suárez 1–0 var en delikatess, den typ av anfallskombination som La Masía-ungdomarna övar på varje dag efter skolan, när andra kids lär sig att trimma moppar och dricka öl.
1–1 från Cristiano Ronaldo och Karim Benzema, spelarna som sov en halv respektive en hel säsong i la liga, var en välförtjänt serveretur bara fyra minuter senare: Ordningen var återställd.

Strax därefter kom banderollerna som kräver de katalanska politiska fångarnas frigivande upp och Camp Nou skanderade ”Llibertat, llibertat, llibertat!” i några minuter.

Domaren Eduardo Iturralde Gonzalez, som dömt två möten mellan Barcelona och Real Madrid (med utfallet 3–0 till Barcelona i båda), hade på förhand sagt att det är ”lätt” att döma ett Clásico. ”Det är matcher med relativt få fouls”, sa Iturralde Gonzalez inför söndagens drabbning. Kvällens kollega, med det genom-spanska namnet Alejandro Hernández Hernández, instämmer eventuellt inte med det. Första halvlek krävde fem gula kort och ett direkt rött, när Sergio Roberto slog den magnifike Marcelo i huvudet just före paus.

Ronaldo skadad

Efter ännu en halvlek konstaterade tidningen Marca på sin hemsida att de kontroversiella domsluten varit ”för många för att räkna upp”.

Real Madrid kom ut till andra halvlek utan Cristiano Ronaldo, som ska ha skadat ankeln i första halvlek, och blir borta i tio dagar.

Barça kom ut med tio man i en match som man under inga omständigheter fick förlora, eftersom sviten med en hel säsong utan förlust i La Liga stod på spel.

Hur gör man när det viktigaste är att bevaka ett resultat och spelar med en man mindre? Man frispelar Leo Messi förstås. 2–1 kom efter några minuter från argentinaren, men det var momentet innan han lurade bort Casemiro och gav Barça ledningen som kommer att diskuteras långt in i natten i Spanien. Luis Suárez snodde bollen av Raphaël Varane med hårda metoder och borde snarare ha fått gult kort. Istället fick Barcelona ledningen.

Hela Camp Nou skanderade hans namn

Sex minuter senare klev Andrés Iniesta av sitt sista Clásico någonsin, efter en insats som inte kvalar in bland hans tio bästa. Det var första hemmamatchen sedan Iniesta meddelat beslutet att lämna klubben och i några sekunders Clásico-vakuum skanderade hela Camp Nou hans namn.

Stora artister vet hur man säger adjö, eller ’adeu’ i fallet Andrés Iniesta (han talar fin katalanska efter ett halvt liv i klubben). Ingen match är större än ett Clásico. Inget läge är bättre än när man leder mot arvsfienden.

Sedan återgick vi till handlingarna och dryga tio minuter senare fick Gareth Bale på en vacker vänsterträff som neutraliserade resultatet igen. 2–2 och Real Madrid var hungriga på mer. Alla andra dagar på året hade de också fått straff i 75:e minuten när Jordi Alba gjorde ner Marcelo i straffområdet. Men Hernandez Hernandez friade. Lätt, sa Bull, medan Bill tog sig för pannan.

Det går att grotta ner sig i nästan varje minut i säsongens sista Clásico, det betydelselösa, genomvälspelade och smått fantastiska att titta på. Det är svårt att sakna något: Mål av Messi och Ronaldo, en liten katalansk frihetsminut, en stor albacetisk Iniesta-minut och ett par domslut som kommer att malas in i natten och ut i arbetsdagen i morgon. Tänk om betydelselös fotboll alltid var så här bra.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se