Alfelt: Det var två förlorare vi såg på

Publicerad 2016-07-17

BORÅS. Tufft, jämnt, bra – men oavgjort.

För lagen som jagar Malmö i allsvenskans topp är 1–1 en förlust trots poängen som Elfsborg och Göteborg lämnade Borås arena med.

IFK Göteborg

Göteborg kom till västkustderbyt med stort självförtroende efter sex raka segrar

(Europaspel inräknat) och inledde övertygande.

Sebastian Eriksson ägde innermittfältet tillsammans med Mads Albæk.

Elfsborg stressades till slarvigt passningsspel.

Haltam Aleesami och Sören Rieks dominerade sin vänsterkant med bollskicklighet och överlägsen fysik gentemot Simon Hedlund och Jesper Manns som helt enkelt tacklades bort flera gånger.

På topp rörde sig Gustav Engvall bra och Mikael Boman smög upp i lägen. Bollinnehavet i första halvlek var ett tag över 75 procent till Blåvitts fördel men slutade på 69–31 för Göteborg, hur mycket man nu kan lita på den uppgiften, men helt klart var det gästerna som hade boll mest.

Jakob Ankersen och Rieks stack in bakom Elfsborgs backlinje som utan understöd från mittfältet fick svårt att hålla tätt. Men bästa chansen fick Elfsborg på en välvilligt dömd straff när Simon Hedlund kom in före Aleesami i straffområdet och föll efter en lätt kontakt.

Riktigt dålig straff

Straffen slog Viktor Claesson löst och dåligt placerad så att John Alvbåge som gick åt rätt håll enkelt kunde stoppa bollen.

– Ska vi vinna matchen får vi nog sätta straffen eller göra 2–1 i den period då vi var bra, konstaterade Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Elfsborg startade andra halvlek väldigt bra och skapade flera klara chanser att göra mer än det offsidemål som Simon Hedlund styrde in på pass från Viktor Claesson.

Hela laget klev fram. Man spelade snabbt i djupled.

Lasse Nilsson hade skott från nära håll som täcktes.

Marcus Rohdén med den stora arbetsradien drog iväg hårda distansskott.

Claesson och Simon Lundevall letade efter och fann lägen till instick och öppnandepassningar.

– I den perioden hade IFK ingen möjlighet att hänga med, de kan bara hålla i hatten, tyckte Haglund medan Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson sammanfattade matchen med:

– Mycket fajt, mycket kamp och en del bra spel. Jämn match, som jag tycker vi var närmast segern i.

Hade möjligheter att avgöra

Båda lagen hade möjligheter att avgöra. Göteborg avslutade med en stark period som tvingade Kevin Stuhr Ellegaard att visa klass i Elfsborgs mål så göteborgarna lämnade säkert matchen med större besvikelse än Elfsborg som vände och räddade sig undan en förlust. Psykologin fungerar så även om båda tappade.

För Göteborg handlar nu jakten på Malmö och Norrköping om att bevara formen och klara av sitt Europaspel.

Matchen i Polen mot Piast Gliwice som Göteborg vann med 3–0 sa Jörgen Lennartsson var den bästa och tuffaste match som hans lag spelat i år.

Bortaresultatet betyder förmodligen att Blåvitt tar sig vidare och då kommer spelprogrammet att bli tufft även om det naturligtvis också betyder utvecklande matcher.