Fiaskot fullbordat: Gais åker ur superettan

Publicerad 2021-12-05

Gais var piskade att vinna kvalreturen hemma mot Dalkurd.

Men göteborgsklubben fick bara 1–1 och åker ur superettan för första gången på 20 år.

– Det är den mörkaste stunden i min fotboll. Helt hemskt, säger tränaren Fredrik Holmberg till GP.

I torsdags förlorade Gais den första kvalmatchen borta mot Dalkurd med 2–1 efter ett självmål i den 90:e minuten.

Seger var därför ett måste i returen på hemmaplan för göteborgarna.

Men inledningsvis var spelet krampaktigt från Gais. I stället var det Dalkurd som kunde göra matchens första mål när mittbacken Umit Aras nådde högst på en hörna efter en dryg halvtimmes spel.

Ropade på straff

Strax innan halvtid var Gais ytterst nära att kvittera men skottet räddades med en benparad av bortamålvakten. Några minuter senare ropade hemmalaget på straff efter att bollen sett ut att gå på en Dalkurdspelares arm. Men domaren friade.

I den andra halvleken pressade Gais på ordentligt med anfall efter anfall där inhopparen Michael Kargbo var den som var hetast med att skapa flera lägen.

Dalkurd höll undan

Och i den 80:e minuten skulle han också göra mål. Han vek in från vänsterkanten och placerade in kvitteringen i det bortre hörnet och matchen levde.

Men Gais var pressade att göra ett till och trots att det massiva spelövertaget tilltog så lyckades man aldrig få in något mer mål. Dalkurd är därmed klara för superettan efter totalt 3–2 i dubbelmötet.

– Jag har inte hunnit smälta det här, hela föreningen förtjänar det här, helt otroligt, säger Dalkurds tränare Yasin Aras till Sport Expressen.

Senast Gais åkte ur superettan var 2001 och föreningen får nu börja om i division 1 södra nästa år.

– Det är den mörkaste stunden i min fotboll. Helt hemskt, säger tränaren Fredrik Holmberg till GP efter matchen.

Oroligt efter matchen

Alla spelarna uppmanades efter slutsignalen att lämna planen direkt och gå in i sina omklädningsrum. Säkerhetspersonal hindrade Dalkurds spelare från att springa fram till sin klack och fira men fick senare gå ut till fansen.

Det ska också ha varit en del oroligheter på läktarna efter matchen. Först var en supporter inne och sprang på planen men han kunde snabbt ta om hands av vakter på plats.

GP skriver också att flera bangers ska ha kastats från Dalkurdklacken men det ska inte ha varit några sammandrabbningar lagens supportrar emellan.