Regissören: ”Maradona gillade att låta folk vänta”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Regissören fick vänta nästan en vecka i Dubai på att träffa Maradona några minuter.

Nu berättar han om spelet bakom dokumentären ”Diego Maradona”.

– Maradona gillade att låta folk vänta, konstaterar Asif Kapadia.

Regissören Asif Kapadia, som gjorde dokumentären ”Diego Maradona” med premiär 2019, beskriver inspelningens vedermödor för tidningen The Guardian.

Vid ett tillfälle väntade ett inspelningsteam med sju personer i nästan en vecka i Dubai på att intervjua Maradona, som var tränare där. Varje dag kom Maradonas medarbetare med nya ursäkter, ”han mår inte bra, kom tillbaka i morgon”.

– När jag till slut träffade honom i hans hem fick jag reda på att han sov hela dagarna och var uppe hela nätterna och tittade på argentinsk fotboll. Han kom ner för att äta frukost klockan fem på eftermiddagen, tog emot en gåva från oss, sade att vi skulle göra en fantastisk film, skakade hand, lät oss ta ett foto och gick och lade sig igen, berättar Kapadia.

”Var inte riktigt närvarande”

Han är övertygad om att Maradona testade folk — den som verkligen ville träffa honom fick vara beredd på att vänta. Åtta månader senare träffade Kapadia Maradona på riktigt.

– Första dagen dök han inte upp, nästa dag fick vi komma hem till honom. Han var inte riktigt närvarande, jag tror han gick på tabletter. Han tittade på Boca Juniors på tv medan jag intervjuade honom, berättar han.

Regissören Asif Kapadia.
Foto: Vianney Le Caer / TT NYHETSBYRÅN
Regissören Asif Kapadia.

Den första intervjun gick inte bra alls. Kapadia nämnde Jorge Cyterszpiler, en barndomsvän som fixat Maradonas första kontrakt och nyligen tagit livet av sig. Kapadia trodde Maradona skulle säga något vänligt. Men han ville inte prata om den döde vännen, i stället beskyllde han honom för stöld. Kapadia konstaterar:

– Så var hans flesta relationer med människor. Först hade du hans gunst, var nära den gudalika figuren, men så en dag sade han ”du lurade mig” och pratade aldrig med dig igen, säger Kapadia.

Vägrade gå på premiären

Ögonblicket när de kom närmast varandra under inspelningen var udda, minst sagt. Kapadia berättar hur han själv skötte ljudinspelningen vid en intervju. Han satt på golvet med munnen vid mikrofonen. Intill satt Maradona i sina ständiga shorts, med de bara benen intill Kapadias huvud. Plötsligt fick han en stark önskan att röra fotbollsgudens vänsterfot.

– Jag frågade ”är det här ankeln som Andoni Goikoetxea bröt” och tog tag i hans ankel. Maradona tyckte inte om det, och stötte bort mig. Jag visste att det var väldigt oprofessionellt, men jag var helt enkelt tvungen att göra det, säger Kapadia.

När dokumentärfilmen visades i Cannes i maj 2019 vägrade Maradona att komma och titta. Han tyckte inte om underrubriken ”rebell, hjälte, skojare (på engelska ”hustler”), gud”.

– Han tolkade ”hustler” som ”tjuv” och sade att ”filmen är falsk, de har lurat mig, jag kommer aldrig att titta på den, jag litade på dem och de har bedragit mig”, säger Kapadia.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Diego Maradona med VM-bucklan 1986.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.