London Calling

Ovaccinerade Chelsea-spelare kan missa matcher

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

Chelsea kan tvingas klara sig utan spelare i klubblags-VM och Champions League, Thomas Partey ber om ursäkt efter blundern mot Liverpool och Newcastle ger sig inte i jakten på Jesse Lingard.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS SNACKIS

Ovaccinerade Chelsea-spelare kan missa både klubblags-VM samt Champions League-mötet med Lille, rapporterar Daily Mail. Planen är att Thomas Tuchels gäng ska spela semifinal i klubblags-VM i Abu Dhabi fredagen den 9 februari. Problemet är att Storbritannien nyligen plockades bort från listan över gröna länder vilket innebär tio dagars karantän för ovaccinerade vid ankomst.

Frankrike har också infört hårdare regler som säger att endast fullvaccinerade får vistas på allmänna platser, sportarenor inkluderat. Idrottsministern Roxana Maracineanu meddelade förra veckan att detta gäller alla, fransmän som professionella idrottare.

Tuchel har alltid hållit fast vid att vaccinering är ett fritt val och det är oklart hur många i Chelseas trupp som är fullvaccinerade. Eftersom mötet med Lille inte spelas förrän den 16 mars är det möjligt att reglerna hinner ändras men om inte måste klubben troligtvis lämna några spelare hemma.

Diskussioner har förts mellan Fifa och värdlandet angående restriktionerna i Abu Dhabi. Uefa är däremot inte sugna på att förhandla gällande Champions League och menar att de kommer visa sitt stöd vad än respektive regering beslutar sig för att göra.

Enligt de senaste siffrorna, som släpptes i december, är 16 procent av spelarna i Premier League ovaccinerade.

Thomas Tuchel.

DAGENS BESVIKELSE

Thomas Partey fick motta lovord från tränaren Mikel Arteta sedan han skyndat sig från flygplatsen efter att ha kommit hem från afrikanska mästerskapet, till hotellet där Arsenal förberedde sig inför avgörande ligacupsemin mot Liverpool.

Det slutade med att ghananen hoppade in med kvarten kvar – och tilldelades sedan sitt andra gula kort efter en vårdslös tackling. Förutom att Arsenal tvingades spela resten av matchen med tio man innebär det också att mittfältaren missar mötet med Burnley, liksom Granit Xhaka.

– Det är ett stort tapp, säger Arteta enligt The Mirror.

– Vi har inte råd att vara utan honom, med tanke på vilka fler spelare som är borta. Vi måste lära oss av detta. Vi har spelat tre matcher med tio man på kort tid nu och det klarar man inte mot topplagen.

Parteys röda var Arsenals 14:e på två år och en månad med Mikel Arteta som manager. Spelaren bad om ursäkt under torsdagskvällen via sina sociala medier:

”Jag bär helt och hållet ansvaret och tar åt mig av kritiken. Jag borde vara mer intelligent och inte göra den typen av tackling när jag redan har ett gult kort”.

Thomas Partey lämnar planen efter sin utvisning mot Liverpool.

DAGENS STATS

Liverpool har nått finalen av ligacupen rekordmånga 13 gånger. Man City, Aston Villa, Man United, Chelsea och Tottenham har alla skrapat ihop nio stycken. Liverpool samt City är mest framgångsrika med åtta vunna finaler.

DAGENS SILLY

Newcastle har lagt ett andra bud på Jesse Lingard, rapporterar The Athletic. Man United-spelaren är inne på sina sista sex månader i klubben och får dessutom knappt med speltid under Ralf Rangnick.

Ligakonkurrenten sägs vara stor beundrare av den offensiva engelsmannen och vill gärna ta honom på lån resten av säsongen. United påstås i sin tur inte vara främmande för det så det mesta verkar hänga på Lingard själv vill.

DAGENS FÖRSLAG

Southampton har ombetts flytta statyn över Ted Bates som är placerad utanför arenan St Mary’s, uppger Daily Mail. Bakgrunden är den skandal som fick ett slut 2019 då ungdomstränaren Bob Higgins tilldelades ett 24 år långt fängelsestraff för utnyttjande av 24 pojkar mellan 1971 och 1996.

Förre managern Bates ska ha mottagit flera klagomål och anklagelser som riktades mot Higgins under åren men valde att ignorera dessa. Klubben ska nu diskutera förslaget att transportera bort statyn från arenaområdet.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 6 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Fagerlund: Arsenal bröt en negativ trend

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

London Calling

Premier League

Chelsea FC