Johan Elmander avslutar karriären

Av: Emil Carlsvärd, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT/Bildbyrån

FOTBOLL

En lång karriär har gått till ända.

För Sportbladet berättar Johan Elmander, 36, om beslutet att lägga skorna på hyllan.

– Det jag känner framförallt är att jag har en spelstil som innebär att ge hundra procent och kriga och jag har börjat rucka lite på den. Så det är dags att kliva av, jag vill inte stå i vägen för de yngre, säger anfallsstjärnan.

Johan Elmander inledde sin karriär i Örgryte som 17-åring, då han kom från Holmalunds IF. 1999 genomfördes den allsvenska debuten, och efter ett genombrott i Göteborgsklubben följde en 16 år lång utlandskarriär där Elmander spelade i Feyenoord, NAC Breda, Brøndby, Toulouse, Bolton, Galatasaray och Norwich (han var även en sväng i Djurgården på lån 2002-2003) innan han sommaren 2016 flyttade hem till Örgryte.

2017 blev han först spelklar, och efter ett år i ÖIS meddelar nu Elmander att han har bestämt sig för att sluta.

”Ni kommer alltid ha en plats i mitt hjärta”

– Det är ett beslut som har växt fram den senaste tiden. Jag har haft en lång och fantastisk karriär och nu är det dags för mig att ge plats till nästa generation. Tack ÖIS, spelare, ledare och supportrar. Ni kommer alltid ha en plats i mitt hjärta. Lycka till med jobbet mot allsvenskan, säger 36-åringen i klubbens pressmeddelande.

För Sportbladet utvecklar Johan Elmander sina tankar och sina känslor.

– Det känns som rätt tajming. Jag har en spelstil som innebär att kriga till hundra procent och jag har börjat rucka lite på den. Då är det inte fair mot Öis eller mig själv att fortsätta, säger Johan Elmander.

Hänger det på din egen fysiska status?

– Självklart, det är det fysiska. Jag har också fått mycket smällar under den här säsongen i Öis och det tär mer på kroppen. Man måste vara envis för att nå upp på en viss nivå och när man inte klarar det finns det en viss frustration.

Det har varit en viss tränarturbulens i Öis, har det påverkat ditt beslut?

– Litegrann, men det är absolut massa andra detaljer som avgör. Öis är kvar i Superettan, nya saker händer i klubben och jag tycker det är bättre att kliva åt sidan.

Hur är din känsla nu?
– Det känns spännande, men skrämmande också. Men det innebär nya möjligheter och utmaningar och jag får vara mer med familjen. Även om många tror att det är en dans på rosor så tar det mycket tid att vara fotbollsspelare.

Joacim Nordh, ordförande i ÖIS, uttrycker tacksamhet för Elmanders tid i klubben.

– Vi är oerhört tacksamma för Johans tid i ÖIS. Samtidigt som det självklart är väldigt tråkigt när en av svensk fotbolls, i modern tid, stora stjärnor väljer att kliva åt sidan och lägga skorna på hyllan så respekterar jag hans val. Johan har varit en fantastisk ambassadör för ÖIS, såväl på som vid sidan av plan. Både under hans två perioder som spelare i ÖIS, men även under hans tid som proffs. Johan har alltid varit superproffsig och jag önskar honom inget annat än stort lycka till i framtiden och hoppas att våra vägar möts igen någon dag.

Spelade 85 landskamper

Under förra säsongen noterades Elmander för 23 matcher i superettan och fyra mål. I landslaget, som han spelade för mellan 2002-2015, blev det totalt 85 landskamper och 20 mål för anfallaren - som hann med att spela både i EM och VM.

Vilka är dina finaste minnen?

– Jag har så många fina minnen. Jag är grymt stolt och glad för det som jag har åstadkommit, det är inte många i svensk fotboll som har haft turen att få vara med om det. Jag minns allt från tuffa träningar till gemenskapen i omklädningsrummet. Jag kommer att sakna det.

Vilken period i alla de klubbar du spelat i gav dig mest?

– Boltontiden gav mig många olika nyanser. Det var häftig att spela i Premier League, man lärde sig att det blåser hårt på toppen men jag visade ändå att jag kunde spela med de stora grabbarna, säger Johan Elmander som också pekar på tiden i franska Toulouse när klubben blev ligatrea och fansheta Galatasaray.

Det har förekommit rykten om att du är på väg tillbaka till Galatasaray för att ingå i tränarstaben, vad säger du om de uppgifterna?

–Jag har inga kommentarer om det, just nu vill jag bara prata om jag slutar med min fotbollskarriär, säger Johan Elmander.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.