Norges ”nödlandslag” nära knall i Nations League

Publicerad 2020-11-18

Med sitt ”nödlandslag” lyckades Norge nästan få med sig en seger i Nations League.

Men med lite mer än en minut kvar av matchen kvitterade Österrike.

Matchen slutade 1–1 och Norge blir kvar i B-divisionen.

Norge fick skicka ett ”nödlandslag” till Österrike för att spela den sista gruppspelsmatchen i årets upplaga av Nations League. Deras ordinarie landslag har satts i karantän, efter att en i truppen testades positivt för coronaviruset.

Ändå tills tilläggsminuterna var det Norge som ledde, med 1–0, och såg ut att få med sig tre poäng från matchen. Men med lite mer än en minut kvar att spela lyckades Österrike kvittera och de båda lagen får nöja sig med en poäng vardera.

Dæhli gråtmild efter matchen

– Detta var en sjuk upplevelse. Den gnistan och bragden vi visade upp idag gör mig otroligt stolt. Vi skapar chanser. Jag vet inte om vi hade kunnat göra så mycket mer. Jag är bara så stolt, säger en gråtmild Mats Møller Dæhli till TV2 efter matchen.

Norges mål kom efter 61 minuter och deras ledning stod sig alltså i mer än en halvtimme. Målet gjordes av Ghayas Zahid, vilket var hans första mål för det norska landslaget. Det kom efter en skicklig bakåtpass från Veton Berisha.

I målet fanns Djurgårdens PK Bråtveit, som var nära att missa matchen. På grund av ett ofullständigt corona-test kunde han inte åka med laget, utan fick istället flygas ner med ett privatplan imorse, till en kostnad av 100 000 kronor.

Räckte inte för gruppseger

Trots den tveksamma uppladdningen, med en flygresa, gjorde Bråtveit en bra match, med flertalet fina räddningar.

Men den starka insatsen av ersättarna räckte inte för att vinna gruppen. En seger var tvunget och inte heller 1–0, som det länge såg ut att sluta, hade räckt. Norge blir kvar i B-divisionen även i nästa års Nations League och slutar tvåa i sin grupp.

Det är istället Österrike som vinner gruppen och därmed går upp i A-divisionen i Nations League.