Van den Bulk frälste Djurgården – lyfter i tabellen

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

En straff och ett välavvägt avslut efter ett friläge.

Sedan hade Shelia van den Bulk klivit upp i ensam intern skytteligaledning – och framförallt distanserat stockholmarna från nedflyttningstrecket.

– Nu känns det som vi kan börja titta mer uppåt, säger mittfältaren efter 2–1 mot Växjö.

29 juli var den senaste gången Djurgården gjorde två mål eller fler i en damallsvensk match, när Sheila van den Bulk gjorde båda målen i en 2–1-seger mot Eskilstuna.

Nio matcher hade hunnits spelats där emellan innan det skulle bli dags för stockholmarna att återigen få fira mål i plural.

Och gissa vem som såg till att de fick det?

Sheila van den Bulk visade vägen när Djurgården tog tre blytunga poäng i bottenmötet mot Växjö.

– Väldigt viktigt att vi vann den här matchen. Annars hade det blivit lite tungt där nere. Nu känns det som vi kan titta lite mer uppåt. Kanske inte den snyggaste matchen, men viktigt att vi vann den, säger matchhjälten efter slutsignalen.

Växjöreaktioner på 2–0-målet

Båda hennes fullträffar kom i första halvlek, det första av dem på en kylig straff efter att Jennie Nordin inte nått bollen i sin glidtackling mot en frisprungen Linda Maserame Motlhalo med tio minuter spelade.

Dif-mittfältaren fortsatte med att också sätta 2–0 i minut 26, frispelad av Olivia Schough, när hemmalaget utnyttjade ett snabbt inkast för att passa sig fram till ett friläge.

– Jag ser att deras backar är lite utspridda och det fanns ytor där emellan. Passningen var perfekt och den gick in, säger tvåmålsskytten.

Det fanns dock en anledning till att Växjöförsvaret var utspritt och sovande vid 2–0-målet om man ska tro dem själva. Gästerna reagerade starkt när målet godkändes.

– Jag vet egentligen inte vad som hände. Bollen var fortfarande på planen och så tar de en annan boll och kastar in ett inkast. Ingen var riktigt med på det. Jättekonstigt, säger Växjöbacken Jennie Nordin om situationen.

– Men hon (domaren Pernilla Larsson) säger att enligt regelboken får det vara så.

Spänning på slutet

Men ett formstarkt Växjö, med sju poäng på sina tre senaste matcher efter en bedrövlig start på säsongen, skulle komma tillbaka och ge matchen en rejäl nerv.

I minut 52 kunde Ini-Abasi Umotong utnyttja ett defensivt misstag i Dif-straffområdet och rulla in en reducering. Det var även Umotong som var oerhört nära att kvittera med kvarten kvar.

Men Djurgården höll undan.

– Vi får inte till vårt spel på hela andra halvlek. Växjö gör ett tidigt mål och då var det bara att hålla tätt. Vi kämpar som fan, säger Dif-lagkaptenen Olivia Schough.

”Är det så?”

Segern innebär att Djurgården, efter lördagens matcher, klättrar upp hela vägen till en sjätteplats i den haltande, damallsvenska tabellen. Nu med fem poäng ner till nästjumbon Växjö inför söndagens matcher.

– Är det så? Gött! säger Schough när Sportbladets utsända uppdaterar henne på tabelläget.

Vad ska ni göra för att behålla avståndet nedåt som ni nu skapat?

– Det är bara att fortsätta kriga. Det är bara det som gäller. Den här matchen var extremt viktig för oss. Nu är det bara att fortsätta.

Laddar Tabell
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.